Tην εκτίμηση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης για την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου ύψους 150 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, εξέφρασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από την Τρίπολη. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι το έργο της Περιφέρειας που σέρνεται για 3,5 χρόνια με προσωρινό ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή, θα υλοποιηθεί με απόφαση της κυβέρνησης και αφού έγιναν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις της σύμβασης (μείωση της εγγυημένης ποσότητας, της διάρκειας της σύμβασης, ενίσχυση της διαλογής στην πηγή κ.α). Είχε προηγηθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Συνδέσμου για την διαχείριση των αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) με την οποία αναλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των δήμων προς την ΣΔΙΤ.
Ο κ. Φάμελλος δεν δίστασε να αναφερθεί χθες και στις μεγάλες επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις στα έργα διαχείρισης. Όπως δήλωσε, στην Πελοπόννησο υπάρχουν 17 αποκατεστημένες χωματερές (ΧΑΔΑ) που δεν είναι τυπικά ανενεργοί ΧΑΔΑ, δύο ενεργοί και πέντε ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς, αλλά μη αποκατεστημένους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το πρόστιμο για τις χωματερές, η χώρα μας μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει πληρώσει συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. Και χωρίς να υποτιμώ τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά ή τους περιορισμένους πόρους, η διατήρηση και η αναπαραγωγή των χωματερών στηρίχτηκε σε ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το βασικό μας εργαλείο (της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) για να υπάρξουν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας, είναι ο εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ και ο περιφερειακός ΠΕΣΔΑ που έχουμε συμφωνήσει και εγκρίνει». Ο κ. Φάμελλος, τόνισε την ανάγκη για την μετάβαση σε ένα μοντέλο σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση του 50% των απορριμμάτων, με ανακύκλωση και επανάχρηση και με σύγχρονες κεντρικές μονάδες.
Για την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου ανέφερε ότι το έργο θα προχωρήσει αφού έγινε επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους». Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας ότι οι δήμοι δεν μπορούν να διαχειριστούν από μόνοι τους τα σκουπίδια, προκρίνοντας το μοντέλο των ΣΔΙΤ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου