Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του τμήματος Οφθαλμολογίας του L.Medical: MD Σέγκος Ιωάννης Χειρ. Οφθαλμίατρος, απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τον καταρράκτη ματιών...
Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο φυσικός κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού πυκνώνει στη σύσταση και θαμπώνει αργά και σταδιακά μετά από την ηλικία των 50. Έτσι δημιουργείται ο καταρράκτης. Το φως και οι εικόνες δεν φιλτράρονται κανονικά λόγο του θάμπους αυτού και έτσι η όραση μειώνεται σταδιακά.
Σε τι ηλικία εμφανίζεται;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας, έτσι έχουμε περιστατικά καταρράκτου σε διάφορες ηλικίες. Τα περισσότερα αφορούν την τρίτη ηλικία, υπάρχουν ώμος περιστατικά σε μικρές ηλικίες ακόμη και σε παιδιά όταν υπάρχει συγγενής κληρονομούμενος καταρράκτης.
Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;
Στις μέρες μας η επέμβαση του καταρράκτη έχει εξελιχθεί και διορθώνεται χειρουργικά με λέιζερ και υπέρηχο. Δεν απαιτείται αναισθησία και οι τομές που γίνονται είναι μικρότερες από 2,5 χιλιοστά, έτσι δεν απαιτούνται ούτε ράμματα. Το χειρουργείο είναι γρήγορο περί τα 20 λεπτά και δεν χρειάζεται καμία αποθεραπεία εκτός από της σταγόνες που βάζει ο ασθενής.
Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο καταρράκτης;
Με την καινούργια μέθοδο ο καταρράκτης χειρουργείται στα πρώτα στάδια και μάλιστα είναι ευκολότερο και πιο άνετο σαν χειρουργείο όταν ο καταρράκτης δεν έχει προχωρήσει και ο φακός δεν έχει σκληρυνθεί πολύ.
Όταν χειρουργείται ο καταρράκτης, αφαιρείται ο φυσικός φακός του ματιού;
Με την επέμβαση του καταρράκτου, αφαιρούμε το θολωμένο φακό του ματιού και τον αντικαθιστούμε με τεχνητό ενδοφακό ο οποίος μας αντικαθιστά την όραση. Έτσι έχουμε ένα καινούργιο, καθαρό φακό ο οποίος μας δίνει διαυγή όραση.
Μετά το χειρουργείο τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής;
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής βάζει της σταγόνες του, αποφεύγει μεγάλα βάρη για τις πρώτες τρεις ημέρες, αποφεύγει το βρέξιμο του χειρουργημένου οφθαλμού και το λούσιμο για τρεις ημέρες, ενώ κινείται κανονικά και κάνει όλες του της δραστηριότητες ως συνήθως.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου