Η αγαπημένη μας σοκολάτα απειλείται με… εξαφάνιση


Στον γλυκό πειρασμό της σοκολάτας λίγοι μπορούν να αντισταθούν, αν δεν πάρουμε όμως μέτρα και μάλιστα γρήγορα, τότε θα πρέπει να μάθουμε να το κάνουμε.
Γιατί οι μέρες της σοκολάτας φαίνεται πως είναι μετρημένες, όσο η κλιματική αλλαγή απειλεί και αυτόν τον κλάδο.
Τα 2/3 του παγκόσμιου κακάο προέρχονται από τη Δυτική Αφρική και ειδικά από την Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό κακάο διεθνώς.
Το κακάο χρειάζεται για να αναπτυχθεί ειδικές συνθήκες άφθονης υγρασίας και βροχοπτώσεων, το κλίμα της Δυτικής Αφρικής αλλάζει όμως και μάλιστα γοργά.

Αξιωματούχοι τόσο από την Ακτή Ελεφαντοστού όσο και την Γκάνα προσπαθούν εδώ και καιρό να βρουν τρόπους να σώσουν το πολυαγαπημένο φυσικό προϊόν, καθώς τα οικοσυστήματά τους απειλούνται ανοιχτά πια από την κλιματική αλλαγή.
Ο Doug Hawkins από την αγροτική ερευνητική φίρμα Hardman Agribusiness δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Daily Mail»: «Αντίθετα με άλλες καλλιέργειες δέντρων που έχουν ευεργετηθεί από την ανάπτυξη σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνικών διαχείρισης των σοδειών, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας σοδειάς κακάο παράγεται από μικροκαλλιεργητές σε μικρές φάρμες με παραδοσιακά μέσα φύτευσης. Όλοι οι δείκτες υποδεικνύουν πως θα έχουμε έλλειμμα σοκολάτας της τάξης των 100.000 τόνων τον χρόνο στα επόμενα λίγα χρόνια».

Αν η μέση θερμοκρασία ανέβει στα επίπεδα των εκτιμήσεων και οι βροχοπτώσεις γίνουν σπανιότερες, τότε η καλλιέργεια του κακάο θα πρέπει να σκαρφαλώσει σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο για να επιτευχθούν οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας. Την ίδια ώρα, μια δυσοίωνη έκθεση της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης των ΗΠΑ προβλέπει πως το 90% περισσότερων από 290 τοποθεσιών δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν την καλλιέργεια του κακάο μέχρι το 2050.
Λύσεις φαίνεται πάντως να υπάρχουν, όπως η ανάπτυξη σπόρων κακάο πιο ανθεκτικών στην ξηρασία, αν και κανείς δεν ξέρει πώς και αν θα δουλέψουν…
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου