Oι Ευρωπαίοι θέλουν να μας κόψουν και τον... γύρο


Πρόταση Πράσινων ευρωβουλευτών, που, αν «περάσει», θα πλήξει πάνω από 25.000 ψητοπωλεία και σουβλατζίδικα της Ελλάδας
Από τον
Γιάννη Κωτσαλά
Εκοψαν μισθούς, έκοψαν συντάξεις, έβαλαν φόρο στον καφέ και τώρα ετοιμάζονται για το τελειωτικό χτύπημα, απαγορεύοντας τα... πιτόγυρα, το κεμπάπ και το ντονέρ!
Αυτό που δεν κατάφεραν τα απανωτά Μνημόνια επιδιώκει να το καταφέρει η ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών, που ζήτησε να απαγορευθεί η χρήση φωσφορικών αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα μπορούν να παραχθούν τουλάχιστον βιομηχανικά γύρος, ντονέρ και κεμπάπ και θα εξαφανιστούν από τα σουβλατζίδικα!
Η Επιτροπή Υγείας της Ε.Ε. αντιτάχθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα, κάτι που ως τώρα γίνεται στα νωπά. Το σκεπτικό ήταν ότι τα φωσφορικά άλατα έχουν επιπτώσεις στην υγεία όταν ψηθούν και ξαναζεσταθούν. Την απαγόρευση επιδιώκουν οι Πράσινοι, επικαλούμενοι επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους. Η απόφαση «πέρασε» με 32 ψήφους, όμως οριστικά θα αποφασίσει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11-14 Δεκεμβρίου.
Η ενδεχόμενη απαγόρευση προκαλεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, καθώς, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» που αποκάλυψε το θέμα, στην Ευρώπη καταναλώνονται καθημερινά 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ, με το 80% αυτού να παράγεται στη Γερμανία, κάτι που σημαίνει 110.000 θέσεις εργασίας!
Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε πάνω από 25.000 τα ψητοπωλεία και τα σουβλατζίδικα, ο συνολικός τζίρος των οποίων εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πάντως, είναι η δεύτερη σοβαρή προσπάθεια να απαγορευτούν μεζέδες που θεωρούνται παραδοσιακοί, όπως έγινε με το κοκορέτσι, το σπληνάντερο και τα κεφαλάκια. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν και στους Κυπρίους, ζητώντας να αποσυρθεί από τα πιάτα η σεφταλιά, καθώς θεώρησαν επικίνδυνο το... περιτύλιγμα από την μπόλια!
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου