Το απόλυτα συλλεκτικό κρασί απο το Λαλιώτη Κορινθίας


Οι δύο μικροί γιοί της οικογένειας Παπαργυρίου ξαφνιάζουν με τις ικανότητες τους στην παραγωγή ενός κρασιού που χρόνο με το χρόνο ωριμάζει όπως και οι δημιουργοί του
Το κείμενο που ακολουθεί το βρήκα πριν λίγες μέρες σε μια ανάρτηση του botilia.gr , μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ειδικεύεται στην «ανακάλυψη και επιλογή των καλύτερων κρασιών μικρών παραγωγών από όλα τα μήκη και πλάτη του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και τη διάθεσή τους σε τιμές οινοποιείου».
Η ανάρτηση είχε σχέση με τη νέα παρουσία του κρασιού Μικροί Οινοποιοί – όνομα και πράγμα! Η για την ακρίβεια, το πώς μια ετικέτα ταιριάζει απόλυτα με τους δημιουργούς του κρασιού.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: «Όπως κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού τους, οι δύο μικρότεροι γιοί του Γιάννη Παπαργυρίου είναι εδώ με το δημιούργημά τους. Το παιχνίδι τους που έγινε κρασί, και όχι απλά ένα ακόμη κρασί.
Το Μικροί Οινοποιοί 2016 – Κτήμα Παπαργυρίου κάνει πολλούς “Mεγάλους” οινοποιούς να τους βγάλουν το καπέλο. Ελάχιστης παραγωγής, απόλυτα συλλεκτικό το κρασί των δύο πιτσιρικάδων αποδεικνύει ότι πλέον ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

Αγιωργίτικο και Touriga Nacional με παραδοσιακά όψιμο, υπερώριμο τρύγο από πολύ συγκεκριμένα αμπελοτόπια. Το χαρμάνι ωρίμασε σε ένα γαλλικό δρύινο βαρέλι δεύτερης χρήσης για 12 μήνες αποκτώντας μπαχαρένια αίσθηση ενώ ο όψιμος τρύγος συντέλεσε στον τονισμένο αλκοολικό βαθμό. Στη συνέχεια εμφιαλώθηκε σε μόλις 390 πανέμορφες φιάλες που όπως κάθε χρονιά, αριθμήθηκαν με το χέρι.

Οι δύο μαθητευόμενοι μάγοι, ήδη κάνουν τους γονείς τους Γιάννη και Ελένη, περήφανους με τα κατορθώματά τους τόσο στο σχολείο, όσο και στο οινοποιείο.

Στην 5η πλέον χρονιά εμφιάλωσης του κρασιού που ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι, οι Μικροί Οινοποιοί 2016 από την Οικογένεια Παπαργυρίου, ξαναχτυπούν αφήνοντας άφωνους ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Πληθωρικό, έντονο, υπερσυμπυκνωμένο, είναι από αυτά που όταν ανυποψίαστος τα δοκιμάσεις, το πιθανότερο είναι να πεις: Ποιος είπες ότι το έκανε αυτό; Αποκλείεται!

Επειδή είναι από αυτά που έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους, εμείς κρατήσαμε κάποια για να τα ξαναδούμε σε μια δεκαετία. Απλά εμπιστέψου μας».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Μικροί Οινοποιοί κλέβουν την παράσταση στο botilia.gr. Σε μια παλαιότερη ανάρτηση διαβάζουμε: «Οι μικροί της οικογένειας δείχνουν ότι το μέλλον είναι λαμπρό!

Κυκλοφόρησε σε μόλις 170 αριθμημένες φιάλες. Οι παραγωγοί του δεν γεμίζουν το μάτι με την πρώτη ματιά. Ίσως ούτε καν με τη δεύτερη... Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 14ο Οινόραμα και ενθουσίασε όλους όσους το δοκίμασαν τόσο με τη γεύση και τα αρώματά του όσο μαι με την ιστορία του! Γιατί όταν λέμε Μικροί Οινοποιοί εννοούμε πραγματικά μικροί!

Με πρώτη ύλη ένα μικρό ξεχασμένο αμπελάκι του κτήματος στο Λαλιώτη Κορινθίας φυτεμένο με Αγιωργίτικο και την πορτογαλική ποικιλία Touriga Nacional, οι δύο μικρότεροι γιοί της οικογένειας Παπαργυρίου, ο 13χρονος τότε Δημήτρης και ο 10χρονος Αλέξανδρος αποφάσισαν να βγάλουν το δικό τους κρασί.

Συμμετέχοντας σε όλα τα στάδια της οινοποίησης, από τον τρύγο έως και την τελική εμφιάλωση, πήραν όλες τις αποφάσεις για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Το πολύτιμο χαρμάνι των δύο ποικιλιών ωρίμασε σε ένα γαλλικό δρύινο βαρέλι για 12 μήνες και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε σε 170 μόλις φιάλες οι οποίες αριθμήθηκαν με το χέρι.

Η πρώτη απόπειρα των δύο πιτσιρικάδων έδωσε ένα κρασί που κλείνει το μάτι σε πολλά μεγάλα κρασιά του ελληνικού και όχι μόνο χώρου. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο μεγαλύτερός τους αδερφός, ο Αριστείδης ήδη σπουδάζει χημικός, το μέλλον του κτήματος δείχνει μάλλον λαμπρό!

Απολαύστε το τώρα ή κρατήστε το για να δείτε την εξέλιξή του στο χρόνο. Εμείς πάντως αυτό θα κάνουμε…».



Μικροί Οινοποιοί 2012 - Κτήμα Παπαργυρίου

Απόλυτα συλλεκτικό!
Χρώμα:      κόκκινο
Τύπος:      ξηρό
Χρονιά:      2012
Αλκοόλ:      15%
Προέλευση:      Λαλιώτης, Κορινθίας
Ποικιλία:      Αγιωργίτικο - Touriga Nacional
Αρώματα:      βύσσινο, βατόμουρο, κανέλα, γαρύφαλλο, κόκκινο πιπέρι, αποξηραμένα φρούτα, δέρμα, δρυς, μέντα
Συνδυάζεται:      Osso Buco, μοσχαράκι κοκκινιστό, μπριζόλα στα κάρβουνα
Βαθμολογία botilia.gr:      92/100
Μποτίλια:     1





Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου