Ένα φρέσκο φρούτο, ένα σάντουιτς και ένα ποτήρι χυμό ή γάλα. Για έναν στους δυο μαθητές σχολείων κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας αυτό το απλό γεύμα κάνει τη διαφορά, καθώς ο χαμηλός προϋπολογισμός των οικογενειών τους δεν τους επιτρέπει να τρέφονται σωστά και ολοκληρωμένα.
Την περυσινή χρονιά, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (61,1%) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία «Διατροφή» βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια –είχαν περιορισμένη ή αβέβαιη πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα– και ένας στους τέσσερις (24,7%) πείνα.
Τα στοιχεία παραμένουν αποκαλυπτικά και απογοητευτικά. Σε ποσοστό 51,4%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα και στο 20,3% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο στο 9% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών αλλά και τα περιστατικά ζάλης, πόνων στην κοιλιά και λιποθυμιών που αναφέρονται στα σχολεία, τα παιδιά που ζουν στο φάσμα της πείνας απουσιάζουν περισσότερο από το σχολείο, δυσκολεύονται περισσότερο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ενώ νιώθουν περισσότερο θυμό και λύπη σε σχέση με τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης.
Η πρόληψη και η δύναμή της
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι απαραίτητες οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων απ’ όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.
Για παράδειγμα ένα υγιεινό κολατσιό πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα βοηθά τον μαθητή ώστε να έχει καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση, περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ). Αντίθετα τα πρόχειρα, προπαρασκευασμένα φαγητά (fast food, snack) προσφέρουν γρήγορη και ταχεία πέψη, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες όμως στην υγεία των παιδιών (δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό, αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής και της ‘κακής’ χοληστερόλης, προκαλούν φθορές στα δόντια κτλ).
Η συμμετοχή της ΑΒ στο πρόγραμμα «Διατροφή»
186.721 σχολικά γεύματα, αξίας 271.000€ προσφέρθηκαν το 2016 σε μικρούς μαθητές 52 σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα από την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis, που υλοποιεί το πρόγραμμα «Διατροφή».
Το πρόγραμμα αφορά στη σίτιση και προώθηση της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας, παρέχοντας σίτιση μέσα από ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα που μοιράζεται σε όλα τα παιδιά του κάθε σχολείου και ενθαρρύνοντας τους μαθητές και τις οικογένειές τους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.
Πώς λειτουργεί
-Σχολεία από όλη τη χώρα επιλέγονται, κατόπιν αίτησής τους, με βάση οικονομικά κριτήρια.
-Γεύματα ειδικά σχεδιασμένα από την επιστημονική ομάδα της Prolepsis παρασκευάζονται από προμηθευτές που εκπληρώνουν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές για την παραγωγή και τη μεταφορά τους.
-Τα γεύματα, που είναι υψηλής ποιότητας και απολύτως κατάλληλα για παιδιά, παραδίδονται κάθε πρωί στα σχολεία.
-Η ομάδα συντονισμού βρίσκεται καθημερινά σε όλα τα σχολεία, για να υποστηρίξει και να παρακολουθήσει την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
-Εκπαιδευτικό υλικό για την υγιεινή διατροφή μοιράζεται στους μαθητές ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με θέμα τη διατροφή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου