Δημοτική Αγορά Κορίνθου : Να πάμε ένα βήμα πίσω ή κάποια απλά βήματα μπροστά ;


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
Ενώ όλοι οι Κορίνθιοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει στη δημοτική αγορά, όλα δείχνουν ότι οι προσωπικές και πολιτικές αντιπαλότητες δεν επιτρέπουν να υπάρξει μία ενιαία -ενωτική προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.
Οι πολιτικές διαφορές παράγουν προτάσεις και ιδέες, πολλές από τις οποίες είναι ατεκμηρίωτες  , γεγονός  που  δε  συμβάλλει  στη  σύνθεση  μίας  βιώσιμης  και αναπτυξιακής λύσης.
Το δημοτικό συμβούλιο καθόρισε τις χρήσεις της δημοτικής αγοράς με σχετικά ασαφή διατύπωση, χωρίς να έχουν μελετηθεί ζητήματα στατικότητας,ασφάλειας ,μόνωσης, πυρασφάλειας,  χωρίς  καμμία  μελέτη  βιωσιμότητας,  μη  λαμβάνοντας  τη  γνώμη νομικών,μηχανικών και αρχιτεκτόνων.
Για παράδειγμα μπορούν να ενωθούν τρία μικρά καταστήματα σε ένα ενιαίο και μεγαλύτερο κατάστημα με ασφάλεια ;
Δεν  υπάρχει  καμμία  μελέτη  για  τον  τρόπο  εξυπηρέτησης  των καταστημάτων,λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση των πεζοδρόμων και το ενδεχόμενο αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου από τη σχεδιαζόμενη αλλαγή των δρόμων περιμετρικά της πλατείας.
Υπάρχουν  προτάσεις  από  συντεχνιακά  επαγγελματικά  σωματεία  και  πολιτικά χείλη,χωρίς να έχει ακουσθεί και καταγραφεί η φωνή των καταστηματαρχών και των δημοτών.
Δεν έχει γίνει καμμία συζήτηση για το πώς ο χώρος της δημοτικής αγοράς θα μπορέσει να προσελκύσει κόσμο και να βοηθήσει όλα τα καταστήματα του κέντρου.
Ακούγονται διάφορα νούμερα για το ύψος των ενοικίων αλλά δεν έγινε ποτέ μία έρευνα αγοράς για τους πιθανούς υποψήφιους καταστηματάρχες -επενδυτές.
Η πιθανή παραχώρηση της αγοράς σε ιδιώτη επενδυτή αναιρεί πλήρως το βασικό στοιχείο διατήρησης της αγοράς ως τοπόσημο,σημείο ιστορικής αναφοράς της πόλης μας.
Αποκλείστηκε  ο  αρχιτεκτονικός  διαγωνισμός  και  αρκούμεθα  στην  μελέτη  των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου,γεγονός που δεν είναι μεν αρνητικό,αλλά δεν προάγει και την καλύτερη δυνατή ανάδειξη του χώρου.

ΜΕ  ΔΕΔΟΜΕΝΗ  ΠΛΕΟΝ  ΤΗΝ  ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΗΣ  ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ  ΤΟΥ  Δ.Σ.ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ :
1.Το εμπορικό επιμελητήριο και οι υποψήφιοι πρόεδροι να δεσμευτούν πως θα καλέσουν τα μέλη τους με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος ,να καταθέσουν εγγράφως εάν προτίθενται να ενοικιάσουν κατάστημα στη δημοτική αγορά, με ποιους όρους και προυποθέσεις.
2.Η ίδια ενέργεια να γίνει από τον εμπορικό σύλλογο και την ΟΕΒΕ ώστε συνολικά  να  διαμορφωθεί  μία  πραγματική  εικόνα  για  τις  δυνατότητες αξιοποίησης της δημοτικής αγοράς από υποψήφιους επενδυτές
3.Να υπάρξει έρευνα που θα αποτυπώνει τις επιθυμίες και προσδοκίες των δημοτών από την αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς .
4.Να μελετηθεί ο τρόπος σύνδεσης των χρήσεων και της φυσιογνωμίας της δημοτικής αγοράς με την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.
5.Να επανεξεταστεί συνολικά το ζήτημα της μετακίνησης, της στάθμευσης και της  σύνδεσης  του
κέντρου  με  τον  προαστιακό,  σε  συνδυασμό  με  την διαμόρφωση της νέας πλατείας, ώστε να έχουμε ολιστική αντιμετώπιση .
6.Να ακουστούν φορείς και άνθρωποι του πολιτισμού.
7.Να ξεκαθαριστούν ζητήματα ασφάλειας, στατικότητας,αδειοδότησηςκ.λ.π. διότι κανένας καταστηματάρχης δεν πρόκειται να επενδύσει αναλαμβάνοντας αδιευκρίνιστα ρίσκα.
8.Εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη απόφαση για τις χρήσεις, να ακολουθήσει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με την ελπίδα και την ευχή να συμμετάσχουν πολλοί Κορίνθιοι αρχιτέκτονες μηχανικοί.
9.Να οργανωθεί από το Δήμο (Τεχνική Υπηρεσία),ειδική ημερίδα με ενημέρωση των δημοτών,παρουσίαση  αποτελεσμάτων,συζήτηση,εξαγωγή συμπερασμάτων κ.λ.π. πρίν την ενεργοποίηση της ανάθεσης στον ιδιώτη,ώστε οι όροι της σύμβασης να αναθεωρηθούν με βάση τανέα δεδομένα.
10.Να παραμείνει η αγορά υπό τη διαχείριση του Δήμου,ως ένα εμβληματικό σημείο  συνεργασίας  Δήμου,  Επιμελητηρίου,  ΟΕΒΕ,  Εμπορικού Συλλόγου,όλων των εμπλεκομένων παραγωγικών τάξεων αλλά και του απλού δημότη, του απλού Κορίνθιου.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου