Αν τα δελφίνια είχαν χέρια, οι άνθρωποι θα ήταν… ξεγραμμένοι!


Τι θα γινόταν άραγε αν τα δελφίνια με την εκπληκτική νοημοσύνη στρέφονταν κατά των ανθρώπων;
Θα χάναμε πιθανότατα κατά κράτος και το μόνο που μας σώζει είναι, όπως όλα δείχνουν, η έλλειψη χεριών του κήτους!
Αυτό μας λέει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, το «Nature», λέγοντάς μας πως τα δελφίνια ισοφαρίζουν τον άνθρωπο σε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για «πλανητική κυριαρχία»: «Φάλαινες και δελφίνια (κητώδη) έχουν τα μεγαλύτερα νευρικά συστήματα από κάθε άλλη ταξινομική ομάδα και σκοράρουν υψηλά σε κάθε υποθετική μέτρηση της νευροανατομικής πολυπλοκότητας».
Και συνεχίζει: «Πολλά κητώδη οργανώνονται σε ιεραρχικές κοινωνικές δομές και επιδεικνύουν ένα εκπληκτικό εύρος πολιτισμικών και κοινωνικών συμπεριφορών, παρέχοντας μια σπάνια αναλογία με τους ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα σε όρους κοινωνικής, συμπεριφορικής και νευροανατομικής πολυπλοκότητας».
Τα δελφίνια, μας λένε οι ερευνητές, δίνουν ονόματα το ένα στο άλλο, νοιάζονται για όλα τα παιδιά της αγέλης, ακόμα κι αυτά που δεν είναι δικά τους, και μαθαίνουν το ένα από το άλλο, οργανώνοντας υποομάδες για την επιτέλεση κάθε έργου.
Η εξελικτική βιολόγος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Susanne Shultz, που συνυπογράφει τη μελέτη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, δεν θα μιμηθούν ποτέ τις μεγάλες μητροπόλεις μας και τις τεχνολογίες μας γιατί δεν έχουν εξελιχθεί ώστε να έχουν αντίχειρες».

Την ίδια ώρα, τα δελφίνια χρησιμοποιούν εργαλεία, έχουν συνείδηση του εαυτού τους και μπορούν να κατανοούν πολύπλοκες εντολές, ακόμα και απλά συνταγμένες ανθρώπινες προτάσεις! Και σύμφωνα με το «National Geographic», έχουν και την καλύτερη μνήμη από όλο το ζωικό βασίλειο.
Φανταστείτε τι θα συνέβαινε δηλαδή αν το είχαν φέρει οι περιστάσεις να αναπτύξουν χέρια με αντίχειρες. Ο κόσμος μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός…
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου