Ναι, η μοναξιά σε κάνει πιο επιτυχημένο


Ίσως όλοι να θέλουμε κάποια ένδειξη για το ποιοι είμαστε και για το που πάμε τη ζωή μας. Θέλουμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και να χαθούμε για λίγο μέσα στις σκέψεις μας. Αυτή τη σύνδεση όμως μπορεί να την χάσουμε, γιατί συνεχώς μας αποσπούν την προσοχή οι σχέσεις μας, η δουλειά μας και οι περιττές απαιτήσεις των γύρω μας. Αντίθετα με την κοινωνική γνώμη που υποστηρίζει πως το να είσαι μόνος σου δεν είναι καλό, υπάρχουν στιγμές που αναζητούμε αυτή την μοναξιά για να βρούμε λίγο ηρεμία μέσα μας.
Κάποιοι λένε πως πρέπει να ξεκλέβουμε χρόνο για να βρίσκουμε τον εαυτό μας. Εγώ θα πω ότι τον εαυτό μας δεν τον βρίσκουμε αλλά τον δημιουργούμε. Οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει και τη μοναξιά στη ζωή τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν επιτυχημένο εαυτό για τους εξής λόγους.

Έχουν λιγότερο στρες

Όταν περνάμε χρόνο μόνοι, μας δίνεται η ευκαιρία να κόψουμε λίγο ταχύτητα, να πάρουμε βαθιές ανάσες και να αναπρογραμματίσουμε τον νου μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ελευθερώνουμε τον εαυτό μας από αρνητικές και μη χρήσιμες σκέψεις. Όταν έχουμε λιγότερο στρες επιτρέπουμε στον εαυτό μας να «κατεβάσει » καλύτερες ιδέες και να ερευνήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Έχουν καλύτερες αναμνήσεις

Οι άνθρωποι δημιουργούν καλύτερες και πιο ευχάριστες αναμνήσεις όταν κάποιες εμπειρίες τις ζήσουν μόνοι τους. Μια δόση μοναξιάς βοηθάει στην καλή διάθεση, διότι διοχετεύουμε το χρόνο μας σε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δεδομένη στιγμή χωρίς να πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τα θέλω της εκάστοτε παρέας.
Γίνονται πιο δημιουργικοί
Ο χρόνος αφήνει τη δημιουργικότητα να ευδοκιμήσει. Η μοναξιά μας επιτρέπει να ακούμε τη δική μας φωνή και να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Κάποιος περισπασμός μπορεί να τροποποιήσει την σκέψη μας και να μας κάνει να μπούμε και πάλι σε καλούπια σκέψεων. Η εξέλιξη έρχεται όταν δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να βουτήξει στα νερά της δημιουργικότητας χωρίς να μας φωνάζουν απ’ έξω: «μην αργήσεις, στις οκτώ τρώμε».

Ξέρουν ποιοι είναι

Η αλήθεια είναι πως γεννηθήκαμε μόνοι και θα πεθάνουμε μόνοι. Η μοναξιά βοηθάει στο να αναγνωρίσουμε αυτήν την πραγματικότητα. Επίσης βοηθάει να δούμε πως είμαστε μοναδικοί και δε χρειάζεσαι να συγκριθούμε με κανέναν. Η επιτυχία μπορεί να έρθει αν κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή.
Έχουν καλύτερες σχέσεις

Όταν περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας αρχίζουμε να τον γνωρίζουμε καλύτερα και έτσι μπορούμε να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές επιθυμίες και ανάγκες μας. Μας βοηθάει να ανακαλύψουμε τι είδους σχέση θα μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και πώς πρέπει να είναι , έτσι ώστε να συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και μέσα από αυτή. Ύστερα η αλήθεια είναι πως εκτιμάμε καλύτερα τις σχέσεις αφού έχουμε περάσει λίγο χρόνο μόνοι μας.

Συγκεντρώνονται καλύτερα

Μελέτες έχουν δείξει πως οι φοιτητές οι οποίοι μελετούν μόνοι τους έχουν καλύτερη απόδοση από τους φοιτητές που μελετούν σε ομάδες. Η σωστή συγκέντρωση οδηγεί στην επιτυχία τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους μόνοι τους

Ο νους του ανθρώπου έχει σχεδιαστεί ώστε να κάνει διαλλείματα και να επαναφορτίζεται. Χωρίς περισπασμούς και περνώντας χρόνο με τον εαυτό μας, μάς επιτρέπει να καθαρίζουμε το μυαλό μας και έτσι να σκέφτεσαι πιο καθαρά. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα και για το σώμα μας, αφού με αυτό τον τρόπο αναζωογονείται και τροφοδοτείται με ενέργεια.

Παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

Η μοναξιά δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε κάθε κίνηση που θέλουμε να κάνουμε. Μας βοηθάει να βρούμε τη δική μας φωνή αντί να ακολουθούμε το κοπάδι.
Δίνουν αποτελεσματικές λύσεις

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει προβλήματα. Ωστόσο αν συνεχώς πρέπει να ασχολούμαστε με τα θέματα των άλλων θα είναι δύσκολο να έχουμε μια καθαρή εικόνα για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Χρειάζεται χρόνος να αναλύσουμε κάθε εκδοχή. Η μοναξιά μάς κάνει να βλέπουμε τα προβλήματα σαν προσωρινά εμπόδια αντί να πνιγόμαστε από αυτά.
Εκτιμούν τα απλά πράγματα στη ζωή

Η μοναξιά βοηθάει να βλέπουμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία χωρίς να επηρεάζεται η γνώμη μας από τη γνώμη των άλλων. Δεν ψάχνουμε να βρούμε ψεγάδια και ασάφειες, αντιθέτως εκτιμάμε όλα όσα έχουν πραγματική αξία. Και ένα απ’ αυτά είναι ο χρόνος και η ζωή μας.

Οι στιγμές μοναξιάς ήταν αυτές που πυροδότησαν μεγάλες ιδέες από ανθρώπους που άφησαν ιστορία με τις εφευρέσεις τους και σήμερα χάρη σε αυτούς είναι πιο άνετη η δική μας ζωή. Είναι σημαντικό να δούμε πως η μοναξιά μπορεί να αυξήσει και να και ανυψώσει την επιτυχία μας και να μην την βλέπουμε ως ασθένεια ή ως κάτι κακό.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου