Οι "παγίδες" του ίντερνετ την περίοδο των διακοπών



Οδηγίες προς ναυτιλλομένους: Τι πρέπει να προσέξετε για την ψηφιακή σας ασφάλεια όσο βρίσκεστε στην "ξαπλώστρα"

Εάν είστε από εκείνους που προτιμούν να λύνουν τις «υποθέσεις» τους δια της ηλεκτρονικής οδού, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το «χούι» θα σας κυνηγά και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Η αναζήτηση internet και η επιλογή σημείων που έχουν ελεύθερο wi-fi είναι συνήθης πρακτική για όσους θέλουν να είναι διαρκώς on line, είτε για να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις, είτε για να πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές και ηλεκτρονικές αγορές. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να λησμονούν είναι το γεγονός ότι οι δημόσιες συνδέσεις πολλές φορές εγκυμονούν κινδύνους απειλώντας τα προσωπικά δεδομένα.

Η ψηφιακή ασφάλεια αποτελεί το «A και το Ω» και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των διακοπών, καθώς οι προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι το κινητό, το tablet ή το PC μπορούν πολύ εύκολα να προσβληθούν από ιούς.

Για να έχετε λοιπόν το κεφάλι σας ήσυχο και για να μη γίνουν τα προσωπικά σας δεδομένα «βορρά» στα χέρια επιτήδειων, αρκεί να ακολουθήσετε μια σειρά πρακτικών και αποτελεσματικών συμβουλών.

Σύμφωνα με την ESET πριν καλά καλά κλείσετε τις βαλίτσες και ετοιμαστείτε για αναχώρηση, κάντε έναν τελευταίο έλεγχο για να εξακριβώσετε ότι το λειτουργικό σύστημα, το λογισμικό και η λύση ασφάλειας είναι ενημερωμένα και στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Ειδικότερα, ενεργοποιήστε τις λειτουργίες “password protection” και “inactivity timeout” σε όλες τις συσκευές σας, μειώνοντας το χρονικό όριο λήξης στο ελάχιστο. Όπως επισημαίνει η ομάδα της ESET, είναι προτιμότερο να κάνετε διαρκώς log in, παρά να χάσετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Μπορεί να σας ακουστεί βαρετό και να έχετε μπει ήδη σε mood διακοπών, αλλά είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, πριν φύγετε από το σπίτι. Αν είναι απαραίτητο να έχετε τα δεδομένα σας μαζί σας όσο βρίσκεστε σε διακοπές, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε ένα κρυπτογραφημένο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Χρησιμοποιήστε μόνο αξιόπιστες υπηρεσίες Internet.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι με τις συνδέσεις που κάνουν λόγο για “δωρεάν WiFi”. Σήμερα οι περισσότεροι χώροι φιλοξενίας, δημόσιοι και ιδιωτικοί, προσφέρουν δωρεάν σύνδεση στο internet. Για να μην πάτε για μαλλί και βγείτε … κουρεμένοι, ρωτήστε τον κωδικό από τον υπεύθυνο του καταστήματος και προσέξτε να συνδεθείτε στο σωστό δίκτυο. «Εάν το διαδίκτυο του ξενοδοχείου σας ζητά να ενημερώσετε το λογισμικό, προκειμένου να συνδεθείτε, αμέσως αποσυνδεθείτε και ενημερώστε τη ρεσεψιόν ή τον ιδιοκτήτη. Χρησιμοποιείτε μόνο συνδέσεις Wi-Fi που είναι κρυπτογραφημένες με WPA2. Οτιδήποτε με χαμηλότερες προδιαγραφές απλά δεν είναι αρκετά ασφαλές και μπορεί να παραβιαστεί σχετικά εύκολα» τονίζει η ESET.

Σε περίπτωση δε που χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi για να συνδεθείτε στο δίκτυο της εταιρίας σας, χρησιμοποιείτε πάντα ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Αν είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε κάποια online τραπεζική συναλλαγή ή αγορά αποφύγετε δημόσια Wi-Fi και χρησιμοποιήστε δικό σας πρόγραμμα δεδομένων και δικό σας hotspot.

Εγκαταστήστε μία λύση anti-theft και μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς επιτήρηση σε δημόσιους χώρους. Αρκετοί «ανοιχτοχέρηδες» παραμονεύουν!

Τέλος, στο χειρότερο σενάριο που μπορεί να σας συμβεί, αυτό της κλοπής ή απώλειας μιας εκ των προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών σας, η υπηρεσία anti-theft, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί εκ των προτέρων, σας επιτρέπει να εντοπίσετε ή για να διαγράψετε τα περιεχόμενά της από απόσταση. Καλές και ασφαλείς διακοπές!
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου