Τι να προσέξουμε στους καλοκαιρινούς έρωτες


Ο διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου Ζήσης Παπαθανασίου μας λύνει όλες τις απορίες γύρω από τους αιφνίδιους έρωτες του καλοκαιριού και τις έντονες επιθυμίες της εποχής
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, που, όπως και να το κάνουμε, είναι μία από τις πιο ερωτικές εποχές του χρόνου. Λίγο τα μπάνια στη θάλασσα, λίγο οι βόλτες κάτω απ' τα αστέρια, λίγο η ζέστη, λίγο τα πιο σέξι ρούχα, όλα συμβάλλουν, το καθένα με τη δική του δυναμική, στην ανάδειξη του ομορφότερου αισθήματος που έχει νιώσει ποτέ η ανθρωπότητα: του έρωτα. Βρεθήκαμε λοιπόν με τον Επίκουρο Καθηγητή Γυναικολογίας, Σεξολόγο και Διευθυντή του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, κύριο Ζήση Παπαθανασίου, ο οποίος μας ανάλυσε όλες τις πτυχές του περιστασιακού ή αιφνίδιου “καλοκαιρινού έρωτα”.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η ερωτική διάθεση ενισχύεται το καλοκαίρι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

«Είναι σαφές ότι σε γενικές γραμμές ο ανθρώπινος εγκέφαλος δέχεται και εκπέμπει περισσότερα ερωτικά μηνύματα το καλοκαίρι», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου. «Η διαδικασία αυτή σχετίζεται με τις σκέψεις για διακοπές, την ξενοιασιά από τη δύσκολη καθημερινότητα, την αλλαγή παραστάσεων, την προσδοκία νέων γνωριμιών και νέου ξεκινήματος ερωτικών σχέσεων. Ενισχύεται, επίσης, από την έντονη ηλιοφάνεια, την υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος και τα ελαφρά ρούχα που αφήνουν να διακρίνεται το γυμνό κορμί. Ορμόνες, αντιορμόνες, ένζυμα και νευροδιαβιβαστές φαίνεται ότι συμμετέχουν στο παιχνίδι, αυξάνοντας την ερωτική επιθυμία και τις ερωτικές φαντασιώσεις».

Σε μία τόσο ερωτική εποχή, όπως το καλοκαίρι, είναι λογικό κι επόμενο η φαντασία όλων να οργιάζει, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν σεξ σε εξωτερικούς χώρους, με τις παραλίες να έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, «το σεξ στη θάλασσα καλό είναι να αποφεύγεται για λόγους μόλυνσης του περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον κ. Ζήση. «Παρά τη μεγάλη αραίωση στο θαλασσινό νερό, η θάλασσα μολύνεται από τα υγρά των ανθρώπων και τα περιττώματα. Ας προφυλάξουμε τους άλλους, όπως θα θέλαμε να μας προφυλάσσουν και οι άλλοι. Φαίνεται μάλιστα πως οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες από τους άνδρες σε τέτοιους κινδύνους».

Μαζί με την φαντασία των ανθρώπων όμως, το καλοκαίρι αυξάνονται και τα ερωτικά παραστρατήματα, διότι, «αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές που να δηλώνουν αύξηση των one night stands τους καλοκαιρινούς μήνες, προφανώς και αυξάνονται στο πλαίσιο μιας ελευθεριότητας που δημιουργούν οι διακοπές». Οι ερωτικές αυτές ατασθαλίες, αλλά και η όρεξη για να τις διαπράξουμε αποτελούν έναν σημαντικό λόγο για να χωρίσει κάποιος αυτή την εποχή. «Πράγματι, οι χωρισμοί αυξάνουν το καλοκαίρι, όπως επίσης αυξάνουν και λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό οφείλεται στην τάση του ανθρώπου να δίνει τέλος σε σχέσεις που δε λειτουργούν, για να είναι έτοιμος για καινούρια αναζήτηση, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Είναι ακόμη η ελπίδα για κάτι καλύτερο, για μια καινούρια αρχή, χωρίς όμως πάντα η ελπίδα αυτή να δικαιώνεται».

Βέβαια, πέρα από τους ανθρώπους που χωρίζουν το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλοί που παραμένουν στη σχέση τους. Πόσο πιστός όμως είναι κάποιος το καλοκαίρι; Μήπως γίνεται πιο επιρρεπής στην απιστία; «Ενδεχομένως ναι! Η απομάκρυνση των δύο συντρόφων σε κατ’ ανάγκη χωριστές διακοπές ή παραμονή του ενός στην πόλη για επαγγελματικούς λόγους δημιουργούν νέες "ευκαιρίες". Είναι όμως σαφές ότι η αντιμετώπιση της απιστίας και οι θέσεις των ανθρώπων γι' αυτή έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε πολύ σημαντικό βαθμό», όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου. «Οι άνθρωποι δε θεωρούν πλέον την απιστία ικανό λόγο χωρισμού. Το διαπίστωσα τους τρεις τελευταίους μήνες στις συζητήσεις με το κοινό και στα Σεμινάρια που έγιναν με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου μου βιβλίου "Οι Ομόκεντροι Κύκλοι του Έρωτα", που έγραψα με τη συνεργασία της Φλώρας Κασσαβέτη και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Αρμός. Από το ευρύ κοινό που συμμετείχε στις παρουσιάσεις και ρωτήθηκαν οι μισοί, δήλωσαν ότι δε θα διέκοπταν μία σχέση λόγω απιστίας! Οι συζητήσεις είχαν σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου. Βασικό ερώτημα του βιβλίου είναι η εγγύτητα και η ουσιαστική συναισθηματική ταύτιση των δύο συντρόφων που οδηγούν την ερωτική σχέση σε ασφυξία. Η χαλαρότερη σχέση με διατήρηση ενός κομματιού αυστηρά προσωπικού για τον καθένα μπορεί άραγε να εμπεριέχει και μια άλλη σεξουαλική ευκαιρία; Οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ξεκάθαρα "ναι" και μάλιστα στο ίδιο ποσοστό άνδρες και γυναίκες!»

Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα, και εξαιτίας της σεξουαλικής ελευθεριότητας που φαίνεται να «κατευθύνει» τις επιλογές και τις σκέψεις πολλών ανθρώπων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρασύρονται από τον ερωτικό ενθουσιασμό, παραβλέποντας τους ενδεχόμενους κινδύνους, που δεν είναι άλλοι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

«Τα χλαμύδια και ο ιός των κονδυλωμάτων είναι οι μεγάλοι ταξιδευτές του καλοκαιριού», όπως μας τόνισε ο κ. Ζήσης. «Ακολουθούν τα μυκοπλάσματα, το κολοβακτηρίδιο και άλλα. Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τα λιγότερο συχνά αλλά πολύ σοβαρά, όπως η ηπατίτιδα και το AIDS. Η απόλυτη προστασία από μικρόβια και ιούς γίνεται μόνο με αποχή. Δεν είναι όμως αυτό που προτείνουμε. Επιμένουμε ωστόσο στην απόλυτη και σωστή χρήση προφυλακτικού. Ας θυμηθούμε τέλος ότι και οι συνθήκες καθαριότητας είναι συνήθως λιγότερο καλές στο ταξίδι και τις διακοπές».

Επομένως, το φετινό καλοκαίρι περάστε όσο πιο όμορφα μπορείτε, αλλά έχοντας πάνω απ' όλα συνείδηση και αυτοέλεγχο. Η εποχή αυτή άλλωστε συνίσταται για να ξεκινήσετε μία όμορφη ερωτική ιστορία. Βρείτε το ταίρι σας, φιληθείτε στο ηλιοβασίλεμα, κάντε νυχτερινές βουτιές, κουβεντιάστε μέχρι τα ξημερώματα, κάντε μεγάλα ταξίδια, γνωρίστε ανθρώπους, νέα μέρη, και ερωτευτείτε την ίδια τη ζωή. Κάποτε θα μάθετε να παίρνετε και να δίνετε αγάπη σαν να είναι κάθε μέρα καλοκαίρι...
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου