Ενα δεύτερο εργοστάσιο αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, στα Ασπρα Σπίτι Βοιωτίας, σχεδιάζει ο ομιλος Μυτιληναίου. Πρόκειται για επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων που θα προχωρήσει άμεσα δημιουργώντας παράλληλα 300 νέες θέσεις εργασίας.
Με τη νέα επένδυση, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τα νέα επενδυτικά σχέδια γνωστοποιήθηκαν στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, που ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό του με την απορρόφηση των θυγατρικών στη Μυτιληναίος Α.Ε.
Επιπλέον σχεδιάζεται και μία επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων και πάλι στα Ασπρα Σπίτια, για την αναβάθμιση της παραγωγής αλουμινίου. Στόχος είναι η ετήσια δυναμικότητα να αυξηθεί στους 250.000 τόνους, από 190.000 που είναι σήμερα.
Ο πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανακοίνωσε επίσης, την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250 με 300 εκατ. ευρώ, καθώς και διοικητικό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του οποίου ο ίδιος θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και θα διατηρήσει την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι ο όμιλος είναι έτοιμος για το μεγάλο άλμα και ότι με το ομολογιακό δάνειο που πρόκειται να εκδοθεί εξασφαλίζεται η απαιτούμενη δύναμη πυρός. «Δεν υπάρχει κάτι στην Ελλάδα που να μας ενδιαφέρει και να μην μπορούμε να το αποκτήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας, ωστόσο σημείωσε (αναφερόμενος σε πιθανή εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) ότι δεν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος, αν δεν προκηρυχθούν διαγωνισμοί και γίνουν συγκεκριμένοι οι όροι της πώλησης. Για τη ΛΑΡΚΟ, είπε, ότι δεν περιλαμβάνεται, πλέον, στις πρώτες προτεραιότητες του ομίλου.
Το ομολογιακό δάνειο που θα εκδοθεί ως το τέλος του μήνα θα έχει μορφή balloon payment, δηλαδή το κεφάλαιο θα εξοφληθεί στη λήξη του και θα αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού του ομίλου στο τέλος του χρόνου. Ο στόχος για το επιτόκιο είναι να κυμανθεί κοντά στο 3%.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων ο κύριος Μυτιληναίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η δυνατότητα μιας οικονομίας να ανακάμψει, όταν έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ, είναι τεράστια», ενώ μετέφερε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 5 ή ακόμη και 7%».
Κατά τον κ. Μυτιληναίο το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στη χώρα ήταν η πολιτική σταθερότητα. «Έχουμε άρση αυτού του εμποδίου. Έχουμε μία κυβέρνηση που μετά από χρόνο μπήκε σε δρόμο και παίρνει δύσκολες αποφάσεις και μέτρα. Από την άλλη μεριά έχουμε και μία δυνάμει κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φιλελεύθερη υπέρ της επιχειρηματικότητας».
Ο πρόεδρος του ομίλου εκτίμησε ότι «είναι λανθασμένη τακτική να σηκώνουμε ψηλά τον πήχη του χρέους. Το χρέος δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η αντίληψη για το χρέος. Η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι «στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 22ας Ιουνίου δεν θα περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου