Αλλαγή ημερομηνίας Δημοτικών Εκλογών

 
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης,προσδιορίζει το χρόνο αλλά και την περίοδο που θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και δίνει απαντήσεις για τη θητεία των σημερινών διοικήσεων στους δήμους.
Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2019 θα πραγματοποιηθούν τελικά… τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και η θητεία των αιρετών αντί για τις 31 Αυγούστου θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή, θα παραταθεί για τέσσερις μήνες. Δείτε τι ακριβώς λέει στη συνέντευξή του.
ΕΡ: Σύμφωνα με το πόρισμα για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αλλά και τις σχετικές απαντήσεις που έχετε δώσει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση συζητάει το αν η επόμενη θητεία των δημάρχων και περιφερειαρχών θα είναι πενταετής ή τετραετής αλλά δεν συζητάει το να μην αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές και το να μην μεταφερθεί η εκκίνησή της από 1η Σεπτεμβρίου που είναι σήμερα στην 1η Ιανουαρίου, δηλαδή, όπως ήταν πριν το 2010. Αυτό ωστόσο δημιουργεί θέμα στην παρούσα θητεία: Δηλαδή, είναι δυνατόν οι εκλογές να γίνουν το Μάιο του 2019 και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές να αναλάβουν παραπάνω από έξι μήνες αργότερα;
ΑΠ: Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Όσον αναφορά για το θέμα των θητειών είναι μέσα στη σκέψη μας η «καθιέρωση θητειών», ερώτημα που έχουμε αφήσει για την ώρα, δεν έχουμε καταλήξει αν η θητεία αυτή θα είναι 5ετία ή αν θα ξαναγυρίσουμε στα τέσσερα χρόνια.
ΕΡ: Και αν κατάλαβα καλά…. θα μετακινηθούν οι εκλογές προς το φθινόπωρο; Το λέω αυτό γιατί είναι παράδοξο να κυβερνάει ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης που έχει χάσει στις εκλογές για έξι και παραπάνω μήνες…
ΑΠ: Εάν υιοθετήσουμε μια τέτοια λογική αυτό είναι το πιο πιθανό.

 Απλή αναλογική αλλά με «δικλείδες ασφαλείας»

Αναφορικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για σκέψεις, ένας συνδυασμός που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων ή, κατ’ επέκταση ο πρώτος συνδυασμός να λαμβάνει μία μικρή πριμοδότηση στον αριθμό των συμβούλων του.
Ιδιαίτερη, όμως, σημασία δίνει το θέμα των θεσμικών ασφαλιστικών δικλείδων προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, ζητώντας, μάλιστα, από όλους τους φορείς αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο ίδιος, δε, αναφέρει ενδεικτικά το πλαφόν των τριών συνεδριάσεων σε σχέση με την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά του προγράμματος τεχνικών έργων, ώστε μετά από αυτές να μπορούν να υπερψηφιστούν και με μικρότερη του 50%+1 πλειοψηφία «ή κάποια ζητήματα να μην αποφασίζονται σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου αλλά Επιτροπών».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου