Τα... «τσούζουν» και οι Ελληνες οδηγοί


Περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 10,8%) παραδέχονται ότι έχουν βρεθεί επιβάτες σε όχημα με οδηγό που έχει καταναλώσει πολύ αλκοόλ, με το σχετικό ποσοστό να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων καταναλώνει λελογισμένη ποσότητα και -κυρίως- σε κοινωνικές περιστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας σε δείγμα 1.519 Ελλήνων ηλικίας 18 έως 64 ετών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος RAH­RA-Reducing Alcohol Related Harm, που αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον περιορισμό της βλάβης από το αλκοόλ. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα, ποσοστό 92% του πληθυσμού του πληθυσμού έχει καταναλώσει αλκοόλ, τον τελευταίο χρόνο.
Υπερβολικά
Δύο στους δέκα (ποσοστό 21,8%) δήλωσαν ότι τουλάχιστον σε μία περίσταση τον τελευταίο χρόνο ήπιαν υπερβολικά (τουλάχιστον έξι ποτά οι άνδρες και τουλάχιστον τέσσερα ποτά οι γυναίκες), ενώ σε παρόμοια αναλογία δήλωσαν ότι μέθυσαν τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο. Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν ζήσει σε μικρή ηλικία με κάποιον που έπινε υπερβολικά: το 23,3% έχει δηλώσει ότι έχει ζήσει με 'πότη' και το 14,8% ότι η ζωή του επηρεάστηκε από το γεγονός αυτό.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά μέσο όρο το 30% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης αλκοόλ αφορούσε υπερβολική κατανάλωση, με το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 10% (Ιταλία) και 50% (Φιλανδία), ενώ η Ελλάδα εμφάνισε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά (14,5%).
Σχεδόν ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην πανευρωπαϊκή έρευνα ανέφεραν τουλάχιστον ένα από τα 4 συμπτώματα-δείκτες προβληματικής χρήσης αλκοόλ τον τελευταίο χρόνο. Το σύμπτωμα με το υψηλότερο ποσοστό ήταν οι ενοχές μετά από την κατανάλωση αλκοόλ και το σύμπτωμα με το χαμηλότερο ποσοστό η κατανάλωση αλκοόλ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον ένα σύμπτωμα-δείκτης προβληματικής χρήσης αλκοόλ τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε από το 11,7% του δείγματος. Ποσοστό 2,8% ανέφερε τουλάχιστον δύο συμπτώματα, συχνότερα ενοχές μετά από την κατανάλωση αλκοόλ και αδυναμία να θυμηθούν γεγονότα υπό την επήρειά του.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου