11.000 ιστοσελίδες πωλούν παράνομα φάρμακα


Σε έξαρση βρίσκεται η διακίνηση επισφαλών φαρμακευτικών σκευασμάτων παντός είδους μέσω Διαδικτύου. Το 50% των παράνομων φαρμάκων διακινούνται μέσω του Διαδικτύου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστα Λουράντο.
Τα σκευάσματα για το αδυνάτισμα και τη στυτική δυσλειτουργία φαίνεται πως κατέχουν τα σκήπτρα αλόγιστης και ανεξέλεγκτης διακίνησης στο Ιντερνετ, αλλά οι καταναλωτές μπορεί να πέσουν θύματα από διάφορα υποσχόμενα προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ειδική συσκευή που διορθώνει τη μύτη χωρίς να απαιτείται ρινοπλαστική (!), την οποία κατήγγειλαν οι πλαστικοί χειρουργοί στις Αρχές.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά το έτος 2016 καταγγέλθηκαν – εντοπίστηκαν από την υπηρεσία πέντε ιστοσελίδες παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες της Δίωξης, οι καταγγελίες για παράνομα φάρμακα στο Διαδίκτυο αυξάνονται, όπως άλλωστε και για όλα τα ηλεκτρονικά αδικήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 δεν υπήρχαν τέτοιου είδους καταγγελίες.
Πηγές του Ελεύθερου Τύπου  της Κυριακής εξηγούν ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες μπορεί να διαθέτουν την κατάληξη «.gr» στην ονομασία τους και να φαίνονται ότι είναι ελληνικές, ωστόσο οι περισσότερες έχουν έδρα στο εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν μπορούν να εντοπιστούν, καθώς φροντίζουν να αλλάζουν διαρκώς servers προκειμένου να «κρύβονται» από τις Αρχές.
Το πρόβλημα παράνομης διάθεσης φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου είναι συνολικό για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνέλευση όλων των Ευρωπαίων φαρμακοποιών, περισσότερες από 11.000 ιστοσελίδες στην Ευρώπη διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν παράνομα.
Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα ερευνών για τις πέντε ιστοσελίδες που εντοπίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το 2016 υποβλήθηκαν στις αρμόδιες κατά περίπτωση εισαγγελικές Αρχές.
Οι ελληνικές Αρχές, μάλιστα, συμμετέχουν σε διεθνή επιχείρηση που συντονίζεται από την Ιντερπόλ για τον εντοπισμό ιστοσελίδων παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, με την κωδική ονομασία «Pangea». Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το 2015, από ελληνικής πλευράς εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης, μέσω Διαδικτύου, μη εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος και συγκεκριμένα ουσίας που υποτίθεται ότι εξασφάλιζε γρήγορο αδυνάτισμα, το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των καταναλωτών, είχε προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια γυναίκα είχε καταγγείλει ότι, εν αγνοία της, έβαλαν φωτογραφία της σε διαφήμιση για τέλειο σώμα στο Διαδίκτυο.
Σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω Διαδικτύου φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), εις βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρίας, με έδρα την Ιρλανδία.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου