Ζωή μέχρι τα 130!: Κοντά στο «ελιξίριο της νεότητας»



Συνειδητοποιώντας ο Ντόριαν Γκρέι ότι μια μέρα η ομορφιά του θα χαθεί, εξέφρασε περιπαικτικά την επιθυμία του να πουλήσει την ψυχή του, με αντάλλαγμα αντί του ιδίου να γεράσει το υπέροχο πορτρέτο του, που είχε φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος φίλος του Μπάζιλ Χόλγουορντ. Κι επειδή όλα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στη φαντασία του Οσκαρ Ουάιλντ, έτσι και η ευχή του Ντόριαν εκπληρώθηκε.
Σχεδόν 120 χρόνια μετά τη συγγραφή και δημοσίευση του γοτθικού μυθιστορήματος, ένας άλλος δημιουργός, ο επιστήμονας Αλεξάντρ Καραμπέλσκ της Biocad, επιβεβαίωνε ότι είναι ένα βήμα πριν από την επιβεβαιωμένη εκπλήρωση της κατάκτησης του «ελιξιρίου της νεότητας». Και αυτό δεν είναι ευσεβής πόθος αλλά πραγματικότητα!
Η Biocad θεωρείται η κορυφαία εταιρία ερευνών και καινοτομίας στη βιοτεχνολογία της Ρωσίας. Εδώ και 15 χρόνια αναζητεί την «πηγή της νεότητας», το χάπι της αντιγήρανσης, και ερευνά θεραπείες για την καταπολέμηση των δύο κύριων αιτίων θνησιμότητας στον σύγχρονο κόσμο, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Η δουλειά του Ρώσου Καραμπέλσκ και της Biocad έγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη στο τέλος Δεκεμβρίου, μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Αγία Πετρούπολη, συνοδευόμενου από τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Οπως τόνισε ο επιστήμονας στον 64χρονο Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των επιστημονικών ερευνών, τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται εντός του χρόνου που μόλις άρχισε και η επαναστατική αντιγηραντική θεραπεία θα είναι γεγονός! Ο αρχικός στόχος δεν είναι η παράταση της ζωής, αλλά κυρίως να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους «να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και να αισθάνονται νεότεροι μετά τη μέση ηλικία και για περισσότερα χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Αλεξάντρ Καραμπέλσκ. Εάν οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, σε μόλις 20 με 30 χρόνια «το χάπι της νιότης» θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής στα 130 χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι επιστήμονες προβαίνουν σε σημαντικές ανακοινώσεις επί του θέματος.
Τρία αρχαία στελέχη βακτηρίων
Πέρυσι μία άλλη ομάδα Ρώσων επιστημόνων ανακάλυψε βαθιά μέσα στο σιβηρικό συμπαγές στρώμα του πάγου στη Δημοκρατία της Γιακούτσια τρία αρχαία στελέχη βακτηρίων 18.000 ετών, μαζί με τα απομεινάρια ενός μαμούθ, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη οργανισμών ικανών να καταστρέψουν τα μόρια του πετρελαίου, αλλά και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία των έμβιων όντων, όπως ακριβώς θα έκανε και ένα «ελιξίριο ζωής».
Το πρώτο στέλεχος ονομάζεται «καταστροφέας πετρελαίου» και μπορεί να μετατρέψει τα μόρια του πετρελαίου σε νερό. Το δεύτερο στέλεχος είναι ικανό να εξαλείψει τα μόρια κυτταρίνης, βοηθώντας τους επιστήμονες να αναπτύξουν μεθόδους που μπορούν να απαλλάξουν τις κοινωνίες από μια μεγάλη γκάμα αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων. Και το τρίτο στέλεχος έχει δείξει πως ενισχύει σημαντικά τη συνολική υγεία των έμβιων όντων. Οι επιστήμονες από τα τρία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που συμμετέχουν (Νοβοσιμπίρσκ, Εκατερίνεμπουργκ και Γιακούτσια) ήδη δοκίμασαν σε γερασμένα ποντίκια στο εργαστήριο μια προβιοτική ουσία, που προέρχεται από τα αρχαία βακτήρια, με εκπληκτικά αποτελέσματα.


Τα γέρικα πειραματόζωα έδειξαν απίστευτα σημάδια αναγέννησης και αναζωογόνησης στη γενική εικόνα της υγείας τους, ακόμη και στις ικανότητες αναπαραγωγής τους, που χάνονται λόγω γήρατος. Επίσης οι μέχρι στιγμής έρευνες επί των βακτηρίων δεν έχουν δώσει ενδείξεις παρενεργειών. Οι επιστήμονες διερευνούν την ύπαρξη κι άλλων κρυμμένων στελεχών στα βακτήρια, δεδομένου ότι δεν είναι ακόμη σίγουροι αν υπάρχουν ή όχι, όπως και τρόπους για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του θανάτου των βακτηρίων όταν εκτίθενται σε θερμοκρασία πάνω από 8 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι, όπως επισημαίνει ο βιολόγος επιδημιολόγος δρ Viktor Cherniavskiy, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και η λήψη των ίδιων αποτελεσμάτων, ώστε να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη του «ελιξιρίου της ζωής» από τον πολυμέτωπο ρωσικό ερευνητικό στίβο.

Οι ενέσεις που αυξάνουν τη γνωστική λειτουργία έως και 400%!

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες φαρμάκων τα οποία ήδη χορηγούνται σε ασθενείς, όπως το Metformin στους διαβητικούς, επιβεβαιώνουν τρόπον τινά υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας που πιστεύουν ακράδαντα ότι η τεχνολογία αντιγήρανσης έχει ήδη αναπτυχθεί πίσω από κλειστές πόρτες και είναι ικανή να παρατείνει τη ζωή και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία. Και αυτό έχει αποκαλυφθεί από γνώστες ή πρώην εργαζομένους στα Μυστικά Διαστημικά Προγράμματα, όπως ο Γουίλιαμ Τόμπκινς, ο οποίος ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός σε μαρτυρία του για την ενασχόλησή του με τα μυστικά αυτά έργα που πραγματοποιούνται εδώ και 70 χρόνια. Αρχισε να εργάζεται σε διάφορες μυστικές δεξαμενές σκέψης πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συνεχίζει να εμπλέκεται σε υψηλά διαβαθμισμένες μυστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο Τόμπκινς έλαβε εντολή να αρχίσει να αποκαλύπτει πτυχές των έργων αυτών από ανωτέρους που παραμένουν στη σκιά ως σήμερα.

Το βιβλίο «Επιλεγμένα από εξωγήινους» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2015 είναι ο πρώτος τόμος μιας σειράς αυτοβιογραφικών βιβλίων που σκοπεύει να κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Τόμπκινς, τα προγράμματα αντιγήρανσης αναπτύχθηκαν σε μυστικές δεξαμενές σκέψης.

Διαγραφή μνήμης

Σε συνέντευξη που έδωσε στα μέσα του 2016, στο gaia.com, είπε ότι θα μπορούσε κανείς να λαμβάνει θεραπείες με τη μορφή τριών ή τεσσάρων ενέσεων ή χαπιών που αυξάνουν άμεσα τη γνωστική λειτουργία έως και 400%, αναστέλλοντας ταυτόχρονα τη γήρανση του χρήστη. Εναν άνδρα, για παράδειγμα, τον επαναφέρουν στην ηλικία των περίπου 29 ετών και μια γυναίκα στην ηλικία των 21. Πτυχές αυτού του έργου χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την ανάπτυξη του προγράμματος «20 και πίσω» (Twenty-and-Back), που εμπλέκεται με τη χρήση τεχνολογίας παλινδρόμησης της ηλικίας. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε υψηλά διαβαθμισμένα προγράμματα για μια περίοδο 20 ετών και επιστρέφουν σε μια μονάδα όπου λαμβάνουν θεραπείες για ημέρες ή εβδομάδες, οι οποίες θα τους επιστρέψουν πίσω στην ηλικία που είχαν την εποχή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Η μνήμη τους θα σβηστεί και θα γυρίσει πίσω στη ζωή που είχαν μέχρι τη στιγμή που προσλήφθηκαν. Οσο επιστημονική φαντασία και αν ακούγεται αυτό, η τεχνολογία αυτή υπάρχει και η κάθε είδηση θα μπορούσε να είναι μέρος μιας περιορισμένης ατζέντας πληροφόρησης, που ωθείται από λιγότερο αλτρουιστικούς φορείς των ΜΔΠ, που επιθυμούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μετάβασής σε ένα άλλο επίπεδο.

Η αναζήτηση της πανάκειας των θεραπειών και του ελιξιρίου που μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αποκαταστήσει τη βιολογική λειτουργία του οργανισμού κρατά αιώνες. Ισως σήμερα η ιδέα μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με λιγότερο σκεπτικισμό, καθώς αυτό που δημοσιοποιείται είναι συχνά μια χλομή αντανάκλαση του τι συμβαίνει και του τι υπάρχει στα ενδότερα των εργαστηρίων.

ΗΠΑ: Η νέα φόρμουλα που καταπολεμά καρκίνο, διαβήτη και άλλες σοβαρές ασθένειες

Λίγο διαφορετικά διαμορφώνεται το πεδίο ερευνών αντιγήρανσης σε Ευρώπη και Αμερική. Από τις κατά καιρούς έρευνες που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τρόπους παράτασης της νεότητας, επιστήμονες του Buck Institute for Research on Ageing στην Καλιφόρνια με επικεφαλής τον καθηγητή Gordon Lithgow ανακοίνωσαν ότι το πρώτο φάρμακο αντιγήρανσης του κόσμου θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους σύντομα και εξίσου σύντομα ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον θα αποτελούν μακρινή ανάμνηση.

Οι επιστήμονες θεωρούν δυνατή τη διακοπή της διαδικασίας γήρανσης και την παράταση μιας ζωής με καλή υγεία ως τα 110 ή και 120 χρόνια. Με αφορμή τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην παράταση της ζωής των πειραματόζωων με τη χορήγηση μετφορμίνης (Metformin), ενός φαρμάκου για διαβητικούς, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα.

Εφόσον επιτύχουν, θα σημαίνει ότι ένα άτομο στα 70 του θα είναι βιολογικά υγιές όσο στα 50 του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην επιστήμη της γηριατρικής (geroscience), όπου οι γιατροί θα καταπολεμούν τον καρκίνο, τον διαβήτη, την άνοια, και άλλες ασθένειες που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας, στοχεύοντας όχι στη θεραπεία αυτών, αλλά στον υποκείμενο μηχανισμό της γήρανσης. Οπως υποστηρίζει ο καθηγητής: «Αν στοχεύουμε στη διαδικασία αντιγήρανσης και την επιβραδύνουμε, τότε επιβραδύνουμε όλες τις ασθένειες και την παθολογία που έρχονται με την πάροδο του χρόνου. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν. Η γήρανση δεν είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής, διότι όλα τα κύτταρα περιέχουν ένα προσχέδιο DNA που θα μπορούσε να κρατήσει ένα σώμα σε σωστή λειτουργία για πάντα. Μερικά θαλάσσια πλάσματα δεν γερνούν καθόλου».

Κυτταρικές διαιρέσεις

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ζωής δισεκατομμύρια κυτταρικές διαιρέσεις πραγματοποιούνται για να λειτουργεί το σώμα σωστά και στη διάρκεια των διαιρέσεων συμβαίνουν τα περισσότερα σφάλματα. Καθώς τα προβλήματα στα κύτταρα αυξάνονται, το σώμα δεν μπορεί πλέον να τα αντιμετωπίσει, οπότε προκύπτουν οι καρκινικοί όγκοι και οι αλλοιώσεις».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μετφορμίνη, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο και φτηνό φάρμακο για τον διαβήτη στον κόσμο, είναι ιδανική για τις κλινικές δοκιμές, γιατί αυξάνει τον αριθμό των μορίων του οξυγόνου που απελευθερώνεται σε ένα κύτταρο, γεγονός που φαίνεται να ενισχύει την ευρωστία και τη μακροζωία.

Ερευνες Βέλγων επιστημόνων σε σκουλήκια C.elegans ενίσχυσαν την πεποίθηση, ενώ σε έρευνες σε ποντίκια παρατηρήθηκε αύξηση της διάρκειας της ζωής τους κατά 40% και σημαντική ισχυροποίηση των οστών τους. Εξάλλου επιστήμονες του πανεπιστημίου του Cardiff διαπίστωσαν ότι ασθενείς με διαβήτη που λάμβαναν το φάρμακο ζούσαν περισσότερο από εκείνους που δεν το έπαιρναν. Μένει λοιπόν να δοκιμαστεί και ευρύτερα.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου