H ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αλλάξουν τη γλώσσα σε αρχαία ελληνικά
Εγραψα «τι δοκείς» και αμέσως έπεσαν βροχή τα «αγγέλματα»! Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέμε, τότε δεν έχετε ανακαλύψει την επιλογή «αρχαία ελληνικά» στο facebook, η οποία έχει προκαλέσει αίσθηση στο ελληνικό διαδίκτυο, όπως βέβαια και πληθώρα σατιρικών σχολίων.
Από την Κατερίνα Νικολοπούλου
Το newsfeed μετατρέπεται σε μια πηγή καθημερινής τριβής με λέξεις και φράσεις που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καταχωνιάσει στο χρονοντούλαπο των μαθητικών χρόνων μας και κάπως έτσι το «Τι σκέφτεσαι;» εμφανίζεται ως «Τι δοκείς;», τα εισερχόμενα στο inbox ως «Αγγέλματα» και οι ειδοποιήσεις ως «Διαγγελίαι».
Μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφραστεί στα αρχαία ελληνικά όλες οι επιλογές που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο σύντομα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Για να αλλάξει ο χρήστης τη γλώσσα στα αρχαία ελληνικά το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να ανατρέξει στις «Ρυθμίσεις» και στη «Γλώσσα» να επιλέξει την «Ελληνική Αρχαία».
Η αρχική σελίδα θα έχει μεταφραστεί σε «Οίκος», κάτω από κάθε σχόλιο που κάνει ο χρήστης θα εμφανίζονται οι λέξεις «Σχόλιον γράφειν», ενώ στις ειδοποιήσεις γενεθλίων θα υπάρχει η φράση «Η γενέθλιος ημέρα εστί σήμερον».
Ενδιαφέρον και διασκεδαστικό
Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία δεν αφορά μόνο τα αρχαία ελληνικά αλλά και άλλες γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως τα ουαλικά, τα βασκικά, τα τσερόκι και τα κορσικανικά, στόχο έχει τη διάσωσή τους. «Φέρνοντας αυτές τις γλώσσες στο facebook μπορεί οι νέες γενιές να το βρουν ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Δεν πρόκειται απλά για απαρχαιωμένα βιβλία» σχολίασε σχετικά στο CNN η Αϊρις Ορις, υπεύθυνη του τμήματος Διεθνοποίησης του facebook.
Η δυνατότητα αυτή πάντως έχει ήδη λειτουργήσει ιδιαίτερα δημιουργικά στους χρήστες, οι οποίοι έχουν κάνει πληθώρα σατιρικών σχολίων επί του θέματος. Ενδεικτικό είναι αυτό του χρήστη @creepy_horror, που έγραψε: «Τώρα που μπήκανε αρχαία ελληνικά στο facebook, το candy crush θα λέγεται «σακχαρώδης σύνθλιψις».
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αφού το μεγαλύτερο μέρος των λέξεων παραμένει αμετάφραστο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου