Η ανάγκη για φθηνά κεφάλαια στέλνει στο Βέλγιο Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια – Πόσο ακριβότερα δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Μεγάλες ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας και των αγωγών βλέπουν οι εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Βιοχάλκο. Για τον λόγο αυτό αναζητούν πρόσβαση στα φθηνά κεφάλαια και τις διεθνείς αγορές και απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο είναι να διώξουν από πάνω τους το ελληνικό ρίσκο.
Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που δημιουργείται μια νέα εταιρεία, η Cenergy Holdings, με έδρα το Βέλγιο, προκειμένου να απορροφήσει τα Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και τα Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δημιουργώντας έναν νέο όμιλο με κύκλο εργασιών άνω των 700 εκατ. ευρώ. Τα εργοστάσια θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο θα μεταφερθεί μόνο η έδρα για χρηματοοικονομικούς λόγους. Στην ουσία, θα συγχωνευθεί η Cenergy με τις εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών.
Στόχος της κίνησης είναι να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος οικονομικά οργανισμός, πιο ανταγωνιστικός, με μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων. Έτσι το νέο σχήμα θα έχει καλύτερη πρόσβαση στη διεκδίκηση νέων έργων, όσο και να αξιοποιήσει καλύτερα τις παραγωγικές επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι δυο όμιλοι τα τελευταία χρόνια.
Η νέα εταιρεία θα εισαχθεί τόσο στο ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και στο Euronext στο Βέλγιο.
Η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς σωλήνων χάλυβα για τον κλάδο πετρελαίου και αερίου, με εξαγωγές που αγγίζουν το 94% του τζίρου της. Όσο για τον όμιλο Ελληνικά Καλώδια, έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες.
Το νέο σχήμα που θα τις απορροφήσει ονομάζεται Cenergy Holdings και, με κύκλο εργασιών άνω των 700 εκατ. ευρώ, 2.000 εργαζόμενους, και εξαγωγές σε δεκάδες χώρες, θα αποτελέσει τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Βιοχάλκο, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της νέας εταιρείας.
400% ακριβότερο το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων
Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός από το κλίμα αβεβαιότητας στο οποίο κινούνται τα τελευταία χρόνια, είναι αντιμέτωπες όχι μόνο με τις ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία αλλά με το υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Όπως εκτιμά ο ΣΕΒ στο δελτίο του για την οικονομία, οι σχετικά διστακτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο ακραίας υπερφορολόγησης των συνεπών και με πραγματικό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων 400% υψηλότερoυ των σημαντικότερων Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους αδυνατούν να ξεδιπλώσουν τις θετικές τους συνέπειες στην ανάπτυξη και απασχόληση.
Επιπλέον, η αποσπασματική προώθηση πολλών μεταρρυθμίσεων, αντί της συνεκτικής και αποφασιστικής τους προώθησης σαν ένα ενιαίο σύνολο αναπτυξιακών μέτρων παράλληλα με αποτελεσματικές δράσεις υποστήριξης της κοινωνίας και των εργαζομένων, υπονομεύει τις θετικές επιπτώσεις της κάθε επιμέρους μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece (Μάρτιος 2016) το 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο (2015), μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτή τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου