Από αυτά προέκυψε ότι το 80% των χιλιάδων πλανητικών συστημάτων που έχουν ανακαλυφθεί φαίνεται ότι αποτελούνται από έναν και μόνο πλανήτη που περνά μπροστά από το αστέρι του, ενώ τα υπόλοιπα έχουν περισσότερους, έως και επτά πλανήτες. Ωστόσο πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ακόμα μία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους συστημάτων: ενώ στα ηλιακά συστήματα με περισσότερους πλανήτες, όπως το ηλιακό μας σύστημα, τα σώματα έχουν κυκλικές τροχιές, στα συστήματα με μόνο έναν πλανήτη αυτοί έχουν ελλειπτική τροχιά, κάτι που τους οδηγεί στο να μην ευθυγραμμίζονται με την περιστροφή των αστέρων τους.
Η ομάδα της Τσέλσι Χουάνγκ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά πραγματοποίησε μια σειρά από προσομοιώσεις, ο οποίες έδειξαν ότι σε αυτά τα μονοπλανητικά συστήματα είναι πολύ πιθανό να κρύβονται γιγάντιοι πλανήτες, τους οποίους αδυνατούμε να δούμε λόγω της μεγάλης απόστασης και της ελλειπτικής τροχιάς τους, που τους θέτει στη «σκιά».
Αν όμως αυτοί οι γίγαντες, όπως είναι οι δικοί μας Δίας και Κρόνος, κρύβονται όντως μέσα στα ηλιακά συστήματα, τότε αυτοί θα ήταν ικανοί να έχουν εκτοπίσει άλλους πλανήτες σε κοντινότερες τροχιές, διαμορφώνοντας έτσι αυτά τα συστήματα με μόνο έναν πλανήτη. «Υπάρχουν μεγαλύτερα σώματα εκεί έξω, τα οποία προσπαθούν να επηρεάσουν την τροχιά των πλανητών» σχολίασε η Τσέλσι Χουάνγκ. Και οι θεωρίες που δοκίμασαν ο Αλεξ Μάστιλ και η ερευνητική του ομάδα στο παρατηρητήριο Lund της Σουηδίας κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα. Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση του Μάστιλ, η συμπεριφορά των πλανητών-γιγάντων ευθύνεται μόνο για το 18% των μονοπλανητικών συστημάτων.
Ευρήματα
Οι προσομοιώσεις των επιστημόνων έδειξαν ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις που εμπλέκουν τους πλανήτες-γίγαντες, οι οποίοι κινούνται σε εξωτερικές τροχιές, μπορούν να καταστρέψουν τους μικρότερους πλανήτες με τρεις τρόπους: είτε να τους εκτοπίσουν από το σύστημα, είτε να τους σπρώξουν μέσα στους αστέρες τους, είτε να τους βάλουν σε τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους.
Πάντως, για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία που δοκίμασαν στις προσομοιώσεις, οι ερευνητές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον επόμενο χρόνο, όταν θα εκτοξευθεί ο δορυφόρος TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ο οποίος θα στοχεύσει σε κοντινότερα και φωτεινότερα συστήματα και θα καταστήσει ευκολότερο το «ξεσκέπασμα» των... νταήδων γιγάντιων πλανητών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου