Συνυπολογίζοντας το νέο φόρο κατανάλωσης αλλά και τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 50% !
Την ώρα που η συζήτηση για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση επιπλέον 2,8 δις ευρώ δανεικών εντείνεται, η Κυβέρνηση αναζητά τα πλεονάσματα του 2017 σε νέους φόρους που έχουν θεσμοθετήθηκαν το καλοκαίρι αλλά αναμένεται να ισχύσουν από την 1/1/2017.
Ειδικότερα, μόνο από το νέο φόρο στον καφέ, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει από τους φορολογούμενους επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ. Πέραν, δηλαδή, των άμεσων φόρων – Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ- πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται και με ένα «νέο… ΕΝΦΙΑ» στην καθημερινότητα τους.
Όπως όμως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τον κλάδο, αυτός ο φόρος δημιουργεί ένα αρνητικό τσουνάμι σε μια αγορά που έχει «πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα».
Λουκέτα και απολύσεις
Η Ένωση Καφεκοπτών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ απειλεί άμεσα με λουκέτο 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι περισσότερες εξ ’αυτών δε, οικογενειακές που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κίνδυνος του λουκέτου αυτού είναι πλέον περισσότερο από ορατός από ποτέ, όπως υποστηρίζουν οι καφεκόπτες, δεδομένου ότι «πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία».
Τα λουκέτα δημιουργούν και άμεσο κίνδυνο παράλληλα, για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης).
Τιμωρείται ο καταναλωτής του καφέ
Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η επιβολή της φορολογίας στη σημερινή της μορφή θα επιβαρύνει κυρίως τους τελικούς καταναλωτές, κυρίως ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, δεδομένου ότι οι επερχόμενες αυξήσεις μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες. Δηλαδή τον στιγμιαίο και ελληνικό στο ράφι και τον φραπέ ή τον ελληνικό στην καφετέρια.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, η συνολική αξία της αγοράς του καφέ στην Ελλάδα αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, και άρα η επιβολή του ειδικού τέλους έρχεται όντως να κλονίσει έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς τομείς. Κι αυτό γιατί «αν προσπαθείς να μαζέψεις 60 εκατομμύρια ευρώ συρρικνώνοντας μια αγορά κατά 40% τότε απλά δεν βγαίνουν τα μαθηματικά και στην ουσία απλά «σκοτώνεις» μια δυναμική αγορά».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου