Η μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στην Α΄ Δημοτικού δεν είναι εύκολο πράγμα γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.
Αρχικά:
- Πάρτε και το παιδί μαζί σας, για να δει τους χώρους του σχολείου.
- Μιλήστε στο παιδί για το σχολείο. Καθησυχάστε το, αν νιώθει άγχος και φόβο.
- Φροντίστε να καλλιεργήσετε μια θετική στάση στο παιδί για τα βιβλία και τα γράμματα. Διαβάζετέ του παραμύθια. Ξεφυλλίστε τα μαζί και σχολιάστε τις εικόνες. Πείτε του πως σε λίγους μήνες θα μπορεί να τα διαβάζει μόνο του.
- Μην αρχίσετε να του διηγείστε τις δικές σας αρνητικές εμπειρίες από τα σχολικά σας χρόνια. Ούτως ή άλλως το σημερινό σχολείο είναι διαφορετικό.
- Μη διδάσκετε στο παιδί εκ των προτέρων τα βιβλία της Α΄ τάξης. Είναι πολύ πιθανό να κάνετε σοβαρά λάθη στο χειρισμό, αλλά σίγουρα θα το κάνετε να βαριέται στην τάξη.
- Αν θέλετε να του δείξετε κάποια πράγματα και ξέρετε τον τρόπο υπάρχουν άλλα βιβλία στο εμπόριο.
- Μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο:
- Γνωρίστε τη δασκάλα ή το δάσκαλο και επιδιώξτε ομαλή συνεργασία μαζί της/του. Να επικοινωνείτε τακτικά και να συζητάτε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.
- Συζητήστε με το παιδί πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στην τάξη. Τα παιδιά έρχονται στο δημοτικό σχολείο από περιβάλλον πιο ελεύθερο και δε γνωρίζουν πράγματα απλά, όπως ότι πρέπει να καθόμαστε στο θρανίο ήσυχα, να παρακολουθούμε προσεκτικά τη δασκάλα κ.τ.λ. Μπορεί εμείς να τα ξέρουμε όλα αυτά, αλλά δεν είναι αυτονόητα και πρέπει να τα εξηγήσουμε στα παιδιά.
- Κάθε φορά που το παιδί θα συμμετέχει σε μια καινούρια δραστηριότητα (π.χ εκκλησιασμός, εκδρομή κτλ) στο σχολείο γίνεται μια συζήτηση για την πρέπουσα συμπεριφορά. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στο σπίτι. Γενικά σχολείο και σπίτι θα πρέπει να συνεργάζονται για τον κοινό σκοπό.
- Πάρτε στο παιδί σας όλα τα απαραίτητα (τετράδια, μολύβια, μπογιές κ.τ.λ.) Εξηγήστε του πως πρέπει να τα προσέχει, να μην τα χάνει και να μην τα ξοδεύει άδικα και να τα διατηρεί σε καλή κατάσταση.
- Ετοιμάζετε κάθε μέρα μαζί την τσάντα του για την άλλη μέρα. Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνεται με το που διαβάζει τα μαθήματά του. Αν του δείξετε τον τρόπο, σε λίγο καιρό θα μπορεί να λειτουργεί υπεύθυνα και να την ετοιμάζει μόνο του.
- Τον πρώτο καιρό ελέγχετε καθημερινά την τσάντα του παιδιού σας, ανοίγοντας όλα τα βιβλία και τα τετράδιά του. Να συζητάτε μαζί του τι έμαθε στο σχολείο. Έτσι θα καταλαβαίνετε αν προσέχει στο μάθημα και αν μαθαίνει. Για οποιαδήποτε αμφιβολία να επικοινωνείτε με τη δασκάλα.
- Στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να είστε εκεί όταν το παιδί μελετά. Δεν ξέρει ακόμη να διαβάζει και δεν μπορεί να μελετήσει μόνο του.
Αν υπάρχει σοβαρός λόγος που δεν μπορεί να κάνει τα μαθήματά του, π.χ ήταν άρρωστο, είναι καλύτερα να μη γίνουν καθόλου και ενημερώστε τη δασκάλα για το πρόβλημα ώστε να μη γίνει παρατήρηση στο παιδί. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να γίνονται όλες οι εργασίες.
Πότε πρέπει να διαβάζει το παιδί
Το παιδί, αν δεν παρακολουθεί το ολοήμερο πρόγραμμα, πρέπει να έρχεται στο σπίτι, να τρώει, να ξεκουράζεται λίγο (περίπου 15 λεπτά) και να κάθεται να κάνει τα μαθήματά του. Σίγουρα αυτό το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κάθε οικογένειας, π.χ. όταν εργάζονται και οι δύο γονείς . Πάντως ως βασική αρχή θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα μαθήματα να γίνονται όσο γίνεται νωρίτερα και μετά να ξεκινούν οι άλλες δραστηριότητες και το παιχνίδι. Διαφορετικά, αν μετά από μια γεμάτη μέρα, ζητήσουμε από το μικρό μας να καθίσει να διαβάσει το βράδυ, είναι σίγουρο πως θα συναντήσουμε αντιδράσεις και πως το παιδί δε θα μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά.
Οπλιστείτε με υπομονή
Μην ξεχνάτε πως η Α΄ Δημοτικού είναι η πιο δύσκολη τάξη του δημοτικού σχολείου και η πιο καθοριστική. Οπλιστείτε με όρεξη, καλή διάθεση και φροντίστε για συχνή επικοινωνία με τη δασκάλα και όλα θα πάνε καλά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου