"Εκβιασμός" για το θέατρο-παράγκα στα Εξαμίλια!


Χθές το βράδυ στο δημοτικό θέατρο της Κορίνθου, ο δήμαρχος της πόλης δέχθηκε έναν κομψό εκβιασμό απο τον κ.Παύλο Καράγιωργα και εκπροσώπους θιάσων να προχωρήσει στην κατασκευή ενός ανοικτού θεάτρου στα Εξαμίλια(!!!!!) για να ικανοποιήσει κάποιες φιλοδοξίες.
Κατ' αρχή θεωρώ ότι ποτέ δεν πρέπει να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για θέατρο στα νταμάρια των Εξαμιλίων. Η περιοχή αυτή ουδέποτε σηματοδοτούσε και θα σηματοδοτήσει στον αιώνα τον άπαντα, κάτι πολιτιστικό ιδιαίτερα δε θεατριό.
Το θέατρο-παράγκα των νταμαριών που τότε είχε στοιχίσει ένα σκασμό λεφτά, δήλωνε και θα δηλώνει πάντα τον άκρατο ΝΕΠΟΤΙΣΜΟ, ποιυ διακατείχε τις τότε αυτοδιοικήσεις, Ενα νεποτισμό και μία επαρχιώτικη επίδειξη πλούτου, η οποία αφέθηκε στον χρόνο και λεηλατήθηκε απο τους γύφτους.
Τα μεγαλεπίβολα ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΤΙΚΑ όνειρα των τότε αυτοδιοικήσεων πουλήθηκαν ως παλιοσίδερα απο τους παρεπιδινούντες γύφτους και κατέρρευσε το όνειρο.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ δεν κλήτευσε κανένα για να μάθει γιατί χάθηκαν τόσα λεφτά.!
Η εποχή που εκατομμύρια έπεφταν στα νταμάρια έχει περάσει ανεπιστρεπτί και μας έχει όλους πονέσει πολύ.
Η πίεση στον δήμαρχο να φτιάξει ένα ακόμα τέτοιο θέατρο-παράγκα που θα στοιχίσει περισσότερα απο 300.000 ευρώ, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σοβαρή σκέψη και λογική. Απλά θα είνα μία ακόμα ευκαιρία για να πουληθούν και οι νέες κερδίδες και τα φωτιστικά και οι υποδομές ως παλιοσίδερα.
Αν η Κόρινθος έχει ανάγκη για ένα ανοικτό θέατρο, όχι για να ικανοποιήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Καράγιωργα αλλά για να καλύψει τις θεατρικές προσπάθειες που γίνονται στον δήμο, θα πρέπει να μελετήσει σωστά που, πως και γιατί θα φτιαχθεί ένα ανοικτό θέατρο που είναι εξ αρχής πολυδάπανο.,θέλει συντήρηση, φύλαξη και πολλαπλάσια έξοδα.

Στον δήμο Κορινθίων δεν υπάρχει μόνο το θέατρο "Βασίλης Ρώτας".
Υπάρχουν πολλές θεατρικές προσπάθειες που δεν έχουν την ίδια θαλπωρή απο τον δήμο.
Υπάρχει το ίδιο το "θεατρικό εργαστήρι" του δήμου, το θεάτρο του Περιγιαλίου, οι θεατρικές σκηνές του Χιλιομοδίου,του Αγίου Βασιλείου και πιθανό να υπάρχουν και άλλα που δεν ξέρω ή δεν θυμάμαι.
Επιδή στον πολιτισμό παρατηρείται ο χειρότερος και ο πλέον άγριος ανταγωνισμός που καλύπτεται απο χαμόγελα και υποκριτική-δηλητηριώδη  ευγένεια, ο δήμος δεν μπορεί να γίνει ενεργούμενο κανενός.
Ιδιαίτερα αυτός ο δήμος με αυτή την δημοτική παράταξη, που έχει παρελθόν,παρών και μέλλον.
Ο πολιτισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε δημιουργικής προσπάθειας. Ο Φρανσουά Μιτεράν έλεγε ότι οι πολιτικοί έχουν μόνο μία αποστολή στον κόσμο. Να φτιάξουν έργα πολιτισμού που πάνω τους θα σκοντάφτουν οι επόμενες γενιές.
Και το επικύρωσε αυτό ο μεγάλος Γάλλος πατριώτης με την γνωστή "πυραμίδα' στο μουσείο του Λούβρου και πολλά ακόμα.

Η εποχή έχει αλλάξει. Η κοινωνία έχει νέες ανάγκες.
Τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών της κοινωνίας δεν μπορεί να είναι τα ήδη χρησιμοποιημένα και με τραγικά αποτελέσματα για τους θεσμούς,την οικονομία και την κοινωνία.
Η πίεση προς τον δήμαρχο κατά το φινάλε του φεστιβάλ, είναι ένα απο τα παραπάνω  εργαλεία.
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον δήμαρχο για έλλειψη ευαισθησίας προς το  θεατρικό φεστιβάλ. Το έχει στηρίξει και έχει επωμιστεί πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, απο το οποίο δεν θα πάρει ποτέ πίσω ούτε ένα μικρό κομμάτι. Εχει ακούσει τα μύρια όσα για την στήριξη που έχει παράσχει.
Ακόμα και η εξ ολοκλήρου σχεδόν παραχώρηση του δημοτικού θεάτρου "Θωμάς Θωμαϊδης" στον θεατρικό όμιλο "Βασίλης Ρώτας" είναι υπέρβαση απο την πλευρά του δημάρχου. Και φυσικά καλύπτει και όλα τα έξοδα.
Αν δεν στήριζε τόσο γενναία ο δήμος δεν θα υπήρχε καν η δυνατότητα να υπάρχει φεστιβάλ.
Τα λέω όλα αυτά γιατί χθες βράδυ ακόμα και ξένοι εκπρόσωποι απο τους συμμετέχοντες προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση προς τον δήμαρχο για το θέατρο-παράγκα των Εξαμιλίων. Προφανώς δεν τους ήρθε επιφώτιση απο το Αγιο Πνεύμα.

Η Κόρινθος έχει ανάγκη απο ένα μεγάλο ανοικτό θέατρο, που δεν θα έχει κανείς προνομιακή μεταχείριση και θα ανήκει σε όλους. Αυτό δε μπορεί να είναι η αναπαράσταση της καρικατούρας θεάτρου που υπήρχε στα Εξαμίλια με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη και ακόμα δεν έχουν διωχθεί οι υπεύθυνοι για την κατάντια που επακολούθησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την απόφαση θα την πάρει αν την πάρει η δημοτική παράταξη με γνώμονα τον πολιτισμό και το κοινό συμφέρον και όχι προσωπικές φιλοδοξίες. ή επιδιώξεις.
Σε κάθε περίπτωση δε το να μιλάς για πολιτισμό αγνοώντας την Αρχαία Κόρινθο, που είναι τα πάντα όλα και να επιδιώκεις  παλάτια στα νταμάρια είναι νέο σύμπτωμα νεοπλουτισμού στην καρδιά της πιο απάνθρωπης κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα και η κοινωνία.
Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο πολιτικό ένστικτο του δημάρχου και στην ικανότητα του να ξεπερνά τέτοιες πιέσεις που οδηγούν σε λαθεμένες επιλογές.

Γ.Λ.
Για το Street life
Αύγουστος 2016
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου