Η ανακοίνωση θα γίνει στο ετήσιο συνέδριο των χημικών στη Φιλαδέλφεια. Επιστήμονες φτιάχνουν ινσουλίνη σε χάπι, προκειμένου να αντικατασταθούν οι ενέσεις.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Niagara στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία, τη λεγόμενη χολιστοσομία, με τη βοήθεια της οποίας κάλυψαν το χάπι με λίπος. Αυτό το λίπος προστατεύει το χάπι ινσουλίνης από τα οξέα του στομάχου. Έτσι δεν διασπάται στο έντερο και περνά αλώβητο στην κυκλοφορία του αίματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 420 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη και 3.7 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στην ασθένεια κάθε χρόνο. Οι καθημερινές ενέσεις - αναγκαστική ρουτίνα για τους πάσχοντες - προκαλούν πόνο.
Θέλοντας να απαλλάξουν τους διαβητικούς ασθενείς από αυτό το καθημερινό βάσανο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά κυστίδια, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν την ινσουλίνη εκεί όπου χρειάζεται. Αυτά τα κυστίδια είναι φτιαγμένα από μόρια λιπιδίων.
Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Mary McCourt, δήλωσε: "Η χολιστοσομία κάνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα... Πρωτεΐνες όπως η ινσουλίνη δεν ταιριάζουν με το οξύ περιβάλλον του στομάχου. Όταν τα μικρά σωματίδια της χολιστοσομίας πλησιάσουν τα έντερα, ο οργανισμός τα αναγνωρίζει σαν κάτι, το οποίο πρέπει να απορροφήσει".
Αφού το χάπι περάσει στην κυκλοφορία, διασπάται από τα κύτταρα και απελευθερώνεται η ινσουλίνη.
Η ερευνητική ομάδα των Αμερικανών συνεχίζει τις δοκιμές με πειραματόζωα στο εργαστήριο και σύντομα, αν όλα πάνε το ίδιο καλά, θα ξεκινήσει και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου