Οι «Όρνιθες» έτοιμοι για απογείωση



Η κωμωδία του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου θα παρουσιαστεί στις 19 και 20 Αυγούστου στην Επίδαυρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ο Νίκος Καραθάνος, ο σκηνοθέτης που μας έδωσε τα τελευταία χρόνια την «Γκόλφω» και το «Δεκαήμερο», επιστρέφει με μια παραγωγή… πολλών αστέρων που φιλοδοξεί να στρέψει ξανά τα βλέμματα όλων μας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, η πιο άρτια κατά τους μελετητές κωμωδία του ποιητή, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του ίδιου από έναν θίασο γνωστών πρωταγωνιστών –ανάμεσα τους η Νατάσσα Μποφίλιου- πενήντα επτά χρόνια μετά από την ιστορική «πρώτη» της παράστασης του έργου από τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφίες της Ραλλούς Μάνου.

Η παράσταση, μια παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση που κατεβαίνει για πρώτη φορά στον «στίβο» της  Επιδαύρου, φιλοδοξεί να ρίξει φως στον λόγο του μεγάλου Αττικού κωμωδού αλλά και στο ιστορικό πλαίσιο μέσα από το οποίο αναδύθηκε.

Στους «Όρνιθες» ο Αριστοφάνης αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού». Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία». Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα. Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής.

Στο πλευρό του Νίκου Καραθάνου θα βρίσκονται και σε αυτή την «περιπέτεια» η σκηνογράφος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και ο ηθοποιός και μουσικός –υπεύθυνος για τη μουσική της «Γκόλφως»- Άγγελος Τριανταφύλλου.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Κίνηση: Amalia Bennett

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη
Βοηθός σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφύλλου
Βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου
Βοηθός μουσικού: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργίου / POLYPLANITY Productions

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας

Όρνιθες, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 19-20 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη VIP 45€, Ζώνη Α 30€, Ζώνη Β 20€, 15€ (Μειωμένο), Άνω Διάζωμα 10€, 5€ (Μειωμένο), Ζώνη A.μεΑ. 5€. Ομαδικά εισιτήρια: 10% για 11 ως 20 άτομα (αιτήματα δεκτά στο ornithes@sgt.gr ή στο 2130178066 καθημερινά 10:00 – 18:00), 20% για 21+ άτομα (αιτήματα δεκτά στο 210 3222720, στο ornithes@sgt.gr ή στο 2130178066 καθημερινά 10:00 – 18:00).

Μεταφορά: Θα υπάρξει πακέτο «μειωμένο εισιτήριο-μεταφορά» ή δυνατότητα απλής μεταφοράς και τις 2 μέρες των παραστάσεων. Περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις: 2130178066 / ornithes@sgt.gr

Προπώληση εισιτηρίων: Από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.greekfestival.gr, από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00), από τους χώρους των εκδηλώσεων δύο ώρες πριν από την έναρξη της εκάστοτε παράστασης, στο τηλέφωνο (+30) 210 32 72 000 (καθημερινά 9:00 - 21:00).

 
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου