Σαφάρι ελέγχων στην αγορά!


«Σαφάρι» σε καταστήματα ξεκινούν οι ελεγκτές της εφορίας, προκειμένου να εντοπίσουν παραβάτες. Την ίδια ώρα, αναμένεται σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ορίζει το ύψος των νέων -αυστηρότερων- προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Οι έλεγχοι θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα είναι καθημερινοί, ενώ ενδεχομένως να διεξάγονται και με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου
Έως το τέλος του Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν περατωθεί 30.000 προληπτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα, με έμφαση στον τουριστικό κλάδο.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα θέσει σε εφαρμογή το μέτρο του «λουκέτου» έως και έναν μήνα σε επιχειρήσεις, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους προσπαθήσουν να εμποδίσουν το έργο των ελεγκτών.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της ΔΟΥ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων νομών και στοχευμένα από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Οι έλεγχοι θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα είναι καθημερινοί, ενώ ενδεχομένως να διεξάγονται και με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της ΔΟΥ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων νομών​
Βάσει των νέων νομοθετημάτων που προωθούνται από το Υπ. Οικονομικών, θα επιβληθούν νέα πρόστιμα, σαφώς πιο αυστηρά, τα οποία θα προσδιοριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό διότι, όπως έχει διαπιστώσει το υπουργείο, από τον Οκτώβριο του 2015, η κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για φορολογικές παραβάσεις έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την αύξηση της φοροδιαφυγής.

Πλέον το μοναδικό πρόστιμο που επιβάλλεται είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ από το πρόστιμο γλυτώνουν όσοι δεν υπάγονται στο καθεστώς (σ.σ.: ιατρεία, ιδιωτικά σχολεία κ.ά.).

Η απόφαση της ΓΓΔΕ

Σύμφωνα με την απόφαση που εξεδόθη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόσφατα:
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) θα διενεργήσει 600 ελέγχους και τουλάχιστον 20 ελέγχους με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου με στόχο τη βεβαίωση φόρων και προστίμων ύψους 500 εκατ. ευρώ και την είσπραξη του 22,5% των βεβαιωμένων ποσών.

Οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και οι εφορίες θα πρέπει να διενεργήσουν 25.000 φορολογικούς ελέγχους και να εντοπίσουν παραβάσεις τουλάχιστον στο 15% αυτών. Οι πράξεις επιβολής προστίμων θα πρέπει να εκδίδονται το αργότερο εντός 3 μηνών από τη διαπίστωση των παραβάσεων.

Οι δράσεις που προβλέπονται και οι στόχοι

Επιγραμματικά, οι ενέργειες που αναμένονται να γίνουν στο πλαίσιο της απόφασης της ΓΓΔΕ, σύμφωνα με την «Ημερησία», είναι οι εξής:

• 30.000 προληπτικοί έλεγχοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου
• 25.000 έλεγχοι της εφορίας
• 15.700 μερικοί έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ. με βεβαίωση τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ
• 3.400 πλήρεις έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ. με βεβαίωση 1 δισ. ευρώ
• 2.000 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, γονικές παροχές κ.λπ.)
• 300 πλήρεις και 1.600 μερικοί έλεγχοι από τις ΦΑΕ με βεβαίωση τουλάχιστον 460 εκατ. ευρώ
• 400 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με βεβαίωση 900 εκατ. ευρώ
• 600 έλεγχοι σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου με βεβαίωση 500 εκατ. ευρώ
• 45.000 τελωνειακοί έλεγχοι.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου