ΚΙΑΤΟ: Σώθηκε η περιουσία Μαυρούλια μετά από αγώνα 50 ετών


Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπ. Σταματόπουλος υπογράφει την ιστορική μεταβίβαση των ακινήτων της περιουσίας Μαυρούλια στο δήμο.


50 και πλέον χρόνια τη διεκδικούσε ο δήμος Σικυωνίων από την Αμερικανική τράπεζα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΥΡΟΥΛΙΑ. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Γ. Μαυρούλια περιλαμβάνει τ’ ακίνητα που στεγάζονται ο Μαυρέας, Κυριακίδης, Βαρδουνιώτης, Ανησίμωφ και Πιτίνης στο κέντρο της πόλης του Κιάτου, και επίσης οικόπεδο έκτασης 10 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Πλατάνια. Παράλληλα στην περιουσία περιλαμβάνονται και κινητές αξίες, τις οποίες θα διεκδικήσει ο δήμος Σικυωνίων στο δικαστήριο στην Αμερική, όπου πρόκειται να λογοδοτήσει η τράπεζα JP Morgan για το ακριβές ύψος των αξιών.

Από τους πρώτους στόχους που ετέθησαν με την εγκατάσταση της δημοτικής αρχής Σταματόπουλου ήταν η «διάσωση» της περιουσίας του εμπιστεύματος «Γεωργίου Μαυρούλια» και η περιέλευσή της σ’ ελληνικά χέρια. Αιτία της απόφασης αυτής, αποτέλεσε η πλημμελής διαχείριση της περιουσίας από την εμπιστευατοδόχο τράπεζα «JP MORGAN CHASE BANK NATIONAL ASSOCIATION» που είχε ως συνέπεια την πολυετή παράλειψη απονομής υποτροφιών στους μαθητές της πόλης του Κιάτου. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, κυρίως γιατί έπρεπε ν’ αντιμετωπιστεί αφενός μεν ένας τραπεζικός κολοσσός, αφετέρου δε το αγγλοσαξωνικό δίκαιο.
Αρχικά, ο δήμος στράφηκε προς το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο αλλά και προς το Υπουργείο Εξωτερικών, στους οποίους εξήγησε αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά και ζήτησε βοήθεια προς την κατεύθυνση της μεταβίβασης του συνόλου της περιουσίας προς αυτόν. Τα αιτήματα κρίθηκαν εύλογα κι εξασφαλίσθηκε η υπόσχεση παροχής βοήθειας σε οποιαδήποτε ανάγκη.
Στόχος ήταν η καθ’ οιονδήποτε τρόπο άσκηση πίεσης προς την εμπιστευματοδόχο τράπεζα.
Από τις αρχές του 2011 μέχρι και τα τέλη του 2013 χρειάσθηκε ν’ αποσταλούν δεκάδες έγγραφα προς την «JP MORGAN CHASE BANK NATIONAL ASSOCIATION» και να γίνουν πολύωρες συναντήσεις τόσο με τους αρμοδίους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με τους πληρεξουσίους δικηγόρους της εμπιστευματοδόχου τράπεζας στην Ελλάδα.
Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής αποτέλεσε η μετάβαση του Δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου στην Ινδιανάπολη της Αμερικής, η οποία οδήγησε στην έκδοση απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο της Μάριον, η οποία διέτασσε τη μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας προς το δήμο Σικυωνίων.
Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η απόφαση προέβλεπε την παροχή λογοδοσίας από την εμπιστευματοδόχο τράπεζα προς το αρμόδιο δικαστήριο και την εν τέλει απαλλαγή της από κάθε ευθύνη.
Από αριστερά: ο αντιπρόεδρος της JP Morgan Victor A. Melchiorre, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπ. Σταματόπουλος, ο δικαστής, η δικηγόρος του δήμου Κωνσταντίνα Γεωργούλια και ο δικηγόρος του δήμου Σικυωνίων στην Αμερική Robert C. Thompson.

Σε εκτέλεση της απόφασης αυτής, ακολούθησαν από το δήμο Σικυωνίων οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες περί αποδοχής της περιουσίας, οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης προς αυτόν ακίνητης περιουσίας αξίας 1.500.000 ευρώ. Τέλος, αναμένεται η απόδοση της κινητής περιουσίας και η λογοδοσία της τράπεζας.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε το πολύ σημαντικό ρόλο της νομικής συμβούλου του δήμου κ. Κωνσταντίνας Γεωργούλια η οποία με τις νομικές γνώσεις της, την υπομονή και την επιμονή της ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες του αγγλικού δικαίου και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης και στο να σωθεί, εν τέλει, η περιουσία Μαυρούλια και κατ’ επέκτασιν οι υποτροφίες που απορρέουν από αυτή.
Μάλιστα για τον σημαντικό ρόλο της στην επιτυχία της υπόθεσης, προτάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σικυωνίων να της αποδοθεί εύφημος μνεία.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Ο Γεώργιος Α. Μαυρούλιας γεννήθηκε στο Κιάτο το 1884. Την άνοιξη του 1905, ακολουθώντας τα βήματα χιλιάδων συμπατριωτών του, αναζήτησε το μέλλον του στις ΗΠΑ.
Η ευφυΐα και η εργατικότητά του τον βοήθησαν στην εξέλιξή του και σύντομα εγκατέλειψε την εργασία του ως απλός εργάτης των σιδηροδρομικών δικτύων και δημιούργησε δικά του συνεργεία εργατών, τα οποία διέθετε όπου υπήρχε ζήτηση.
Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (1920 – 1933) φαίνεται,σύμφωνα με μαρτυρίες, ότι ασχολήθηκε με την παράνομη παραγωγή και διακίνηση αλκοολούχων ποτών. Με τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης φαίνεται ότι επιχειρηματικά κινήθηκε μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, για να καταλήξει τελικά σε καθ’ όλα νόμιμα δραστηριότητες.
Δεν παρέλειπε να βοηθά τους μετανάστες Κιατανιώτες στους οποίους έβρισκε εργασία ή τους εξασφάλιζε τα ναύλα για να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Κατά το έτος 1955, λίγο πριν το θάνατό του, συνέταξε διαθήκη, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την επιθυμία του για τη διαχείριση του συνόλου της περιουσίας του (κινητής κι ακίνητης) από την τράπεζα «ΒΑΝΚ OF INDIANPOLIS» και τον JOHN O CONNOR, με σκοπό τη μεταβίβαση των εσόδων της διαχείρισης σε ελληνικό ίδρυμα που επιθυμούσε να συσταθεί, το οποίο θα έδινε υποτροφίες στους αριστεύσαντες μαθητές από το Κιάτο.
Όντως, σ’ εκτέλεση των ανωτέρω, στις 20 Σεπτεμβρίου 1966 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας (αριθμός φύλλου 187) ο οργανισμός του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΥΡΟΥΛΙΑ» κι έτσι αυτό ετέθη σε λειτουργία εκπληρώνοντας τους σκοπούς του.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Ιδρύματος το Ίδρυμα αφ’ενός διοικείτο από Επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους και αφ’ ετέρου υποψήφιοι για τη χορήγηση υποτροφιών είναι οι κάτοικοι Κιάτου άρρενες που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Την υποτροφία θα δικαιούται ο καλύτερος που έχει την υψηλότερη βαθμολογία και οικονομικά ασθενέστερος. Τέλος, οριζόταν η χορήγηση της υποτροφίας είναι για 4 έτη.
Το 1980 ο τότε δήμαρχος Θανάσης Εμμανουηλίδης αποφασίζει να βάλει τέλος στις αγκυλώσεις της διαθήκης που καθιστούσαν δυσχρηστη τη διαχείριση των υποτροφιών. Μετά από απόφαση της Επιτροπής του Ιδρύματος Υποτροφιών Γεωργίου Μαυρούλια προσφεύγει στα δικαστήρια για την τροποποίηση του Καταστατικού. Στα πλαίσια της αρχής της ισότητας των φύλων, καταφέρνει να συμπεριλαμβάνονται και τα κορίτσια στους υποψήφιους του Ιδρύματος για τη χορήγηση υποτροφιών. Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου της 29.1.1980, η θέληση του διαθέτη μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως με την απονομή υποτροφιών σε άξιους άνδρες και γυναίκες της πόλεως του Κιάτου. Σε περίπτωση υποτροφιών περιττού αριθμού ο επί πλέον υποψήφιος θα είναι άνδρας.
Επίσης, η απόφαση ξεκαθαρίζει και άλλα ασαφή σημεία της διαθήκης: Για την επιλογή του πιο άξιου θα υπολογίζεται ο βαθμός επιτυχίας. Τροποποιείται το αρχικό κείμενο που όριζε ότι μόνο επιτυχόντες στο ΕΚΠΑ είχαν δικαίωμα απονομής υποτροφίας και διευκρινίζεται ότι ως καλύτερη βαθμολογία νοείται ο βαθμός εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.

Πηγηhttp://www.parakato.gr/
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου