Oινοποιείο Γιαννίκος. Ενα ταξίδι στις αισθήσεις!



TO ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Το 1896 η Ελλάδα αναζωπύρωσε την ολυμπιακή φλόγα με τη φιλοξενία των πρώτων σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν επίσης η χρονιά που πρώτη η οικογένεια Γιαννίκου φύτεψε αμπέλια της στο πλούσιο χώμα των αρχαίων Μυκηνών , την γενέτειρα της σύγχρονης ελληνικής οινοπαραγωγής σχεδόν 4.000 χρόνια πριν. Για γενιές η οικογένεια καλλιέργησε με αγάπη τα αμπέλια της στον τόπο που ακόμα κυριαρχείται από τα ερείπια του παλατιού του βασιλιά Αγαμέμνονα .
Στη δεκαετία του 1940 οι καταστροφές των δύο παγκοσμίων πολέμων , του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και της ευρωπαϊκής επιδημίας της αμπέλου φυλλοξήρα νόσου οδήγησε σε εκτεταμένη φτώχεια και πείνα την Ελλάδα .
Αυτό ανάγκασε το μοναχοπαίδι Νικόλαο Γιαννίκο , να εγκαταλείψει την οικογενειακή περιουσία και να μεταναστεύσει στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια .Με νοσταλγία για την πατρίδα και έμπνευση από τους τεράστιους αμπελώνες της περιοχής , ο Νικόλαος τελικά επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1970 για να αναβιώσει τα αμπέλια των προγόνων του . Με το γιο του Μιχάλη στο πλευρό του , μεταφύτευσαν τα αμπέλια και αποκατέστησαν το παραδοσιακό οινοποιείο στο οικογενειακό σπίτι.
 Το κτήμα Γιαννίκος αναγεννήθηκε!.
Το 1996 , ακριβώς εκατό χρόνια μετά την ίδρυση του κτήματος , μια καταστροφική πυρκαγιά έκαψε τα παλιά κτίρια ολοσχερώς.
Απτόητος και αήττητος , ο Μιχάλης αποφάσισε να χτίσει ένα μεγαλύτερο και καλύτερο οινοποιείο πάνω στα παλιά θεμέλια , αλλά η νέα νομοθεσία του απαγορεύει να κτίσει κοντά σε αρχαιολογικό χώρο , έτσι τα κτίρια ανοικοδομήθηκαν στις πλαγιές της αρχαίας Κορίνθου και φυτεύτηκαν αμπέλια και εκεί .
event ekthesiΟ Μιχάλης καθοδηγούμενος από τον ενθουσιασμό της νεότητας και την κληρονομιά των προγόνων του αναγέννησε την ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση όπως ο φοίνικας που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του . Ενώ διατηρεί το αρχαιότερο των σταφυλιών το Ροδίτη από τις Μυκήνες και το μοναδικό αυτόχθονες Αγιωργίτικο αποκλειστικά από τη Νεμέα, ο Μιχάλης φύτευσε και νέες διεθνείς ποικιλίες , όπως Cabernet Sauvignon , Merlot , Chardonnay και Viognier , που έχουν επιλέγει από τους καλύτερους κλώνους των γαλλικών φυτώριων . Παρά το γεγονός ότι ο τρύγος καθώς και το κλάδεμα γίνονται ακόμα με το χέρι , το νέο οινοποιείο εναρμονίζει την παράδοση με την τεχνολογία . Το μινιμαλιστικό κελάρι είναι επενδυμένο με γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου διατηρείται η αυστηρά ελεγχόμενη θερμοκρασία ιδανική για τη διαδικασία της γήρανσης . Τα νεαρά κρασιά αποθηκεύονται σε σύγχρονες δεξαμενές από ανοξείδωτο ατσάλι και η εμφιάλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις .
Οι συμβουλές της εμπειρογνώμονα τοπικής οινολόγου και του γάλλου συζύγου της , δοκιμαστή κρασιών ο οποίος προέρχεται από το Μπορντώ , είναι πάντα ευπρόσδεκτες . Όλα τα κρασιά φέρουν αυστηρή βιολογική πιστοποίηση και το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού . Το 2009 έγιναν οι πρώτες εξαγωγές των κρασιών Γιαννίκου , και το 2012 κέρδισαν χρυσό και ασήμι βραβείο στην INTERNATIONALER BIOWEINPREIS , CELESTION, MUNDUS VINI BIOFACH ( Germany ) & AWC VIENNA ( Austria ) . Το Οινοποιείο Γιαννίκου εξάγει σήμερα στην Ελβετία , τη Γερμανία , την Ολλανδία , τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν . Ακόμα και σήμερα ,μπορεί κανείς να δει τον παππού Γιαννίκο να φροντίζει με περισσή αγάπη τα ηλιόλουστα αμπέλια με το γιο του Μιχάλη και συνονόματο του , νεαρό Νικόλαο , στη γη όπου περπάτησαν οι ήρωες των ομηρικών επών και όπου παράγονται εκλεκτά κρασιά εμπνευσμένα από τους ελληνικούς θεούς .

Οι ηλιόλουστοι αμπελώνες του κτήματος Γιαννίκος φωλιάζουν στην περιοχή των αρχαίων Μυκήνων, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ομηρικά έπη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Αυτή ήταν η κοιτίδα της ελληνικής αμπελουργίας σχεδόν τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν. Γενιές της οικογένειας Γιαννίκος φροντίζουν σχολαστικά αμπέλια τους εδώ από το 1896. Τώρα, Μιχάλης Γιαννίκος αγκαλιάζει τον 21ο αιώνα με την ανύψωση της οικογενειακής επιχείρησης με βιολογική πιστοποίηση των κρασιών του και την ολοκλήρωση ενός τελευταίας τεχνολογίας οινοποιείο. Εδώ, η παράδοση εναρμονίζεται με την τεχνολογία για την παραγωγή οίνων ποιότητας εμπνευσμένα από τους θεούς

Εστιάζουμε στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών γεύσεων στα κρασιά μας ξεκινώντας με την προσεκτική διαχείριση της γης. Λαμβάνοντας αυτό υπ'όψιν μας κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στην περιποίηση των κτημάτων μας τα οποία βρίσκονται κυρίως στις Μυκήνες και την Κόρινθο. Επιλέξαμε τις περιοχές των αμπελώνων για το μικροκλίμα τους, τη σύνθεση του εδάφους και την καταλληλότητα του να θρέψει συγκεκριμένες ποικιλίες. Κύριος στόχος μας να τελειοποιήσουν κάθε αμπελώνα με την επιμελή προσοχή στην άρδευση, τη διαχείριση των θόλων και το κλάδεμα για να επιτευχθεί η ορθή ισορροπία της αμπέλου.


En Plo Bottle3 AWC Medaille2014 SILVER HIRES
En Plo Certificate
 Full name of the wine:
 AT SEA
Which Region/Classification:
PELOPONNESE-PGI
Grape mix in %:
RODITIS 100%
Number of ml:
750
Alcohol in %:
12,8
Acidity g/litre:
6,2
Residual sugar g/litre:
2.9


eclipse wine bottle

Full name of the wine:
LITTLE FOX
Which Region/Classification:
PELOPONNESE-PGI
Grape mix in %:
CABERNET SAUVIGNON 100%
Number of ml:
750
Alcohol in %:
13,5
Acidity g/litre:
5,85
Residual sugar g/litre:
2,0
Type of cork / screw cap:
NATURAL
Information about oak ageing:
Type of oak? Country?
QUERCUS PETRACEA-FRENCH ALLIER
Age of the oak barrels
50%NEW, 25% 1 YEAR, 25% 2 YEAR
Size:
228 LIT
Maturing time on oak:
12 MONTHS
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου