"Severna Makedonja" | Ο Τσίπρας "νονός" της FYROM...!


«Εχουμε συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ» ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ.

Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων ενώ περιλαμβάνει και συνταγματική αναθεώρηση του γειτονικού κράτους. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μέσω non paper το Μαξίμου, η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Την Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στις επικοινωνίες του με τους πολιτικλούς αρχηγούς ενημέρωσε ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα γίνει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Συνάντηση με Παυλόπουλο και διάγγελμα

Η συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα ολοκληρώθηκε, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει αναλυτικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είχε προηγηθεί η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

18:37 Ο διάλογος Τσίπρα-Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες:

    Αλέξης Τσίπρας: «Ηρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Νομίζω όμως ότι είναι για καλό σκοπό, μεταφέρω καλά νεά. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια, για τη διαφορά που έχουν οι δύο χώρες σε ό,τι αφορά την ονομοσία.

    Εχουμε συμφωνία, θα έλεγα μια καλή συμφωνία, για αυτό είμαι χαρούμενος, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Προϋποθέσεις που αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής επί δύο δεκαετίες. Σύνθεση ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα- πέρα από την ονομασία- και στα σημεία που εκπέμπουν αλυτρωτισμό. Σημαντικότερο όλων είναι ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν, κάτι που αποτελούσε διαρκές εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς.

    Είναι σημαντική και θετική εξέλιξη. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, τη συνταγματική αναθεώρηση. Κάτι που κατοχυρώνει τις θέσεις που έχουμε βάλει. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία, που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Στη συνέχεια θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω τη Βουλή. Είναι χρέος όλων να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία που αποτελεί ιστορικό βήμα».

    Προκόπης Παυλόπουλος:
«Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης στα μεγάλα μας θέματα. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει εναπόκειται σε εκείνη.

    Είναι ανάγκη να επαναλάβω ότι αυτή η εθνική θέση- ότι προϋπόθεση είναι η αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ- δεν είναι μόνο επειδή από αυτή θα κριθεί η συμφωνία, αλλά το κυριότερο ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτό, δείχνει τον σεβασμό, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, για το γειτονικό κράτος.

    Θα ήταν αδιανόητο για εμάς να οδηγείται μια χώρα να αποδεχθεί πράγματα αντίθετα του συντάγματος. Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.

    Εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της ιστορίας- που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της- θα είναι ένα καλό διαβατήριο για την πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία. Θέλουμε καλή γειτονία και αυτή ξεκινά από τον σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο».

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου