Online «χάρτης» για τσούχτρες στις πλαζ


❱❱ Εφιάλτης για τους λουομένους και τους επαγγελματίες του τουρισμού έχουν γίνει τα κοπάδια από μέδουσες που κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες.
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα που δείχνει ανά πάσα στιγμή σε ποιες περιοχές καραδοκεί ο κίνδυνος της τσούχτρας.
Σε μια ειδική σελίδα στο facebook με τίτλο «Μέδουσες και Τσούχτρες στην Ελλάδα» μπορεί κάποιος να αναφέρει περιοχές όπου υπάρχουν μέδουσες συνοδεύοντας την αναφορά με φωτογραφία ή βίντεο. «Η ομάδα του Παρατηρητηρίου δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις περιοχές και, μέσω χάρτη του Google Maps, ενημερώνει ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες για μπάνιο λόγω της παρουσίας μεδουσών» αναφέρει ο δημιουργός του προγράμματος και από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΠΒ Χρήστος Τακλής.
Μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν οι καταγραφές, οι περισσότερες μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Κορινθιακό, στον Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό, κυρίως γιατί αποτελούν κλειστούς κόλπους. Στις ελληνικές θάλασσες κυκλοφορούν 17 διαφορετικά είδη μεδουσών, ο αριθμός των οποίων συνεχώς μεγαλώνει καθώς χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι θερμοκρασίες των θαλασσών.
«Κανένα από αυτά τα είδη δεν είναι θανατηφόρο. Πάντως οι λουόμενοι δεν θα πρέπει να φοβούνται τις μέδουσες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλεργία» προσθέτει ο Χρήστος Τακλής.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου