Ενα βιβλίο για την εκκλησία των Σκοπίων..!


Eγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Β. Τσούπρα «Εκκλησία και Εθνογένεση. Η ‘Μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία στην υπηρεσία των Σκοπίων», Αθήνα 2018, Εκδόσεις «ΓΡΗΓΟΡΗ»τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, που πραγματοποιήθηκε στην «Κροκίδειο» Αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου (δίπλα στην παλιά Ιερατική).

Παρόντες ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Αρκάδιος Ραζνύ προϊστάμενος της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κορινθίων κ. Κωνσταντίνος Παρτσινέβελος ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Πετρίτσης, η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κα Βασιλική Ευστρατιάδου, καθώς και ο καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο οποίος ήλθε ειδικά για την εκδήλωση από την Αθήνα.

Η παρουσίαση διοργανώθηκε από το τοπικό παράρτημα Κορινθίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, του οποίου ο Πρόεδρος κ. Νεκτάριος Μετζάκης ήταν πρώτος ομιλητής. Έκανε μια εισαγωγή στο θέμα και αναγνώρισε την επικαιρότητα του ζητήματος των Σκοπίων. Χαρακτήρισε το βιβλίο ως σημαντική συμβολή στην κατανόηση όλων των παραμέτρων του ζητήματος, κάποιες από τις οποίες δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τρέχουσας πολιτικής αλλά δεν παύουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των διεργασιών του «Μακεδονικού».

Πρώτος μίλησε ο θεολόγος-κοινωνιολόγος κ. Βασίλειος Τσούπρας, ο οποίος εξήγησε την έννοια του έθνους στο ευρύτερο φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό πεδίο. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Εκκλησία των Σκοπίων, έχοντας στόχο την επικύρωση της εθνογένεσης που συντελέστηκε εκεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπηρετεί εθνικές ανάγκες, μια και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν αποτελούν ένα έθνος με την σύγχρονη έννοια.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο θεολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Winchesterκ. Λάμπρος Ψωμάς, καθηγητής στα εκπαιδευτήρια HommoEducandus, ο οποίος ανέλυσε τις σχέσεις της θρησκείας με τον εθνικισμό και εξήγησε πώς η θρησκεία καταντά υπηρέτρια των εθνικιστικών ιδεωδών. Τόνισε ότι ο αυθεντικός Χριστιανισμός, όντας ίδιος οικουμενικός και ενοποιητικός, δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με τον εθνικισμό που επιδιώκει τον διχασμό των ανθρώπων.

Τρίτος μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία των Σκοπίων δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί ως «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», όπως επιδιώκουν οι ηγέτες της ΠΓΔΜ. Επισήμανε, μάλιστα, πως η σχετική προσπάθεια είναι παρόμοια με την προσπάθεια επιβολής του ονόματος «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος.

Στο τέλος έκανε παρέμβαση ο λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Δημήτριος Ροζάκης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης σφαιρικής αντίληψης για το θέμα. Μίλησε για τη διαφοροποίηση πολιτικού και πολιτισμικού έθνους και αναρωτήθηκε σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ. Η παρέμβασή του προκάλεσε έναν άκρως ενδιαφέροντα και γόνιμο διάλογο, στον οποίο αναδείχθηκαν αρκετές όψεις του ζητήματος, με τρόπο νηφάλιο και επιστημονικό, προς ικανοποίηση των δεκάδων παρευρεθέντων.

Το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί και διατίθεται στην Κόρινθο από το βιβλιοπωλείο Κουκίδα, οδ. Αγίου Παύλου 64.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου