Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις ανώνυμες εταιρείες


Του Κωστή Πλάτζου
Την πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των ανώνυμων εταιρειών επιχειρεί το νομοσχεδιο του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί εως την ερχόμενη Τρίτη.
Η ισχύς των προωθούμενων διατάξεων ενεργοποιείται την 1/1/2019 και μεταξυ αλλων προβλέπεται:
Καταργούνται οι ανώνυμες μετοχές από την 1 Ιανουαρίου 2020. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οδηγεί στη απλοποίηση, αφού πλέον οι κανόνες θα είναι ενιαίοι χωρίς διάκριση μεταξύ ονομαστικών και ανώνυμων μετοχών.
Το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ορίζεται πλέον στο ποσό των 25.000 ευρώ και θα πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρο κατά τη σύσταση της εταιρείας.
Επίσης προβλέπεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μιας ΑΕ μπορεί, για τις μικρές και πολύ μικρές εταιρείες, να είναι και μονομελές από τριμελές που είναι σήμερα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕ εκλέγει η γενική συνέλευση, αν δεν ορίζεται κάτι άλλο στον νόμο. Ωστόσο προβλεπεται ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ορίζεται στο καταστατικό.
Ακόμη, ενσωματώνεται οδηγία της ΕΕ, η οποία αφορά την ενεργό συμμετοχή των μετόχων, ιδιαίτερα ως προς τα κεφαλαία που αφορούν την καταβολή αμοιβών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και την διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών συνδεδεμένων μερών. Μέτοχοι μπορούν να ζητήσουν με αγωγή από το δικαστήριο την εξαγορά των μετοχών τους από την εταιρεία εάν η παραμονή τοςυ σε αυτή καθίσταται, κατά τρόπο προφανή, ιδιαίτερα ασύμφορη.
Επιπλέον, αυστηροποιούνται οι ποινές αναφορικά με την ψευδή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και συγκεκριμένα τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό, που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου