Νέα μεγάλα έργα για Fulgor και "Ελληνικά καλώδια"


Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μια σειρά από σημαντικά project διασυνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου, αναμένεται να αποτελέσει τη βασική "μαγιά” των νέων έργων για τον ενεργειακό βραχίονα της Viohalco, την εταιρεία Cenergy
Πιο συγκεκριμένα για τους αγωγούς φυσικού αερίου και τη Σωληνουργεία Κορίνθου, οι δύο βασικές πηγές νέων έργων μετά την ολοκλήρωση του αγωγού TAP προέρχονται από τα έργα μεταφοράς αερίου από τη Βαλτική προς την Κεντρική και Νότια Ευρώπη (ένα από αυτά είναι ο Baltic Interconnector στον οποίο μετέχει η ΣΩΛΚ) και από τα έργα μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα της Μεσογείου προς την Ευρώπη. 
Για τα έργα αυτά προϋπόθεση αποτελούν οι προμήθειες υποθαλάσσιων αγωγών, που μόνο η ΣΩΛΚ μαζί με λίγους ακόμη προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν. 
Επίσης μεταξύ των έργων στα οποία προσβλέπει η εταιρεία περιλαμβάνονται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, οι Βαλκανικοί (Βουλγαρία  - Ρουμανία - Σερβία - Αυστρία) αλλά και μια σειρά από άλλους αγωγούς κυρίως στον Ευρωπαϊκό νότο όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές.
Όπως τόνισε χθες η διοίκηση της Σωληνουργίας, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και θεωρείται ότι η εταιρεία έχει όλα τα εργαλεία ώστε να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, με στόχο τα επόμενα χρόνια να συνεχιστεί η πλήρης αξιοποίηση των επενδύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια (420 εκατ. ευρώ). Ήδη για φέτος οι γραμμές παραγωγής είναι πλήρως απασχολημένες τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ αναμένονται και νέα προτζεκτ. 
Στην αξιοποίηση των επενδύσεων ύψους 260 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα ΕΛΚΑ, προσβλέπει και η διοίκηση της εταιρείας, η οποία έχει ήδη ανοιχτεί στις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (κυρίως σε έργα διασύνδεσης μεγάλων μονάδων ΑΠΕ) αλλά και στα έργα του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των νησιών. Τα ΕΛΚΑ αναμένουν επίσης ανάπτυξη και από την αγορά των ΗΠΑ και κυρίως της Ανατολικής Ακτής, όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν αρκετά μεγάλα έργα ΑΠΕ.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν και νέες επενδύσεις (ύψους 20 εκατ. ευρώ) οι οποίες έχουν ως βασικό αντικείμενο να δώσουν τη δυνατότητα στις γραμμές παραγωγής να εκτελούν παράλληλα διαφορετικές παραγγελίες. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο καθώς το επόμενο διάστημα (πενταετία 2018 - 2022) μόνο στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων αναμένεται να γίνουν διαγωνισμοί για την προμήθεια εξοπλισμού μήκους 46.470 χιλιομέτρων (αξίας περίπου 46 δισ. ευρώ), πρωτίστως στην Ευρώπη. 
Σημειώνεται ότι ήδη η εταιρεία έχει αναλάβει 7 μεγάλα έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη και κάποια εξ αυτών έχουν ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργούν κανονικά (Κυκλάδες - ΑΔΜΗΕ, Άγιος Γεώργιος - Τέρνα Ενεργειακή, MOG Βέλγιο –Elia, Αιολικά Γερμανίας - Eon κλπ).
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη Ένωση Θεσμικών το ανεκτέλεστο της Cenergy, συνολικά και για τις δύο εταιρείες ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου