Αλλαξε κάτι 4 χρόνια στον δήμο Βέλου-Βόχας κ.Περαχωρίτη;


Οι δημοτικές εκλογές εκτός απο ακατάσχετη ονοματολογία, παρασκήνιο, συμφωνίες και κουτσομπολιά μπορούν να δημιουργήσουν και μία σοβαρή δεξαμενή σκέψης και προτάσεων για τις τοπικές κοινωνίες, που θα οδηγήσουν σε καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και σε αναβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Οι πολλοί ασχολούνται με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες σλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι σε κανένα βαθμό αυτοδιοίκησης και έχουν την πολυτέλεια να βλέπουν τα πράγματα ξεχωριστά και κατά τεκμήριο πιο σωστά.
Ο γνωστός στην περιοχή της Βόχας γεωπόνος κ.Θανάσης Περαχωρίτης, ανήκει σε μία γενια επιστημόνων με γνώσεις, πληροφόρηση και οραματικό λόγο.
Το 2014 είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα "Γνώμη Πολιτών", ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το πως πρέπει να διαρθωθεί και να λειτουργεί ο δήμος Βέλου-Βόχας. Είχε τότε δημιουργήσει αίσθηση το άρθρο του μέσα στην προεκλογική δύνη.
Δεν είχε μείνει στις διαπιστώσεις αλλά έκανε προτάσεις που και σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρες και ενδιαφέρουσες.
Τις άκουσε κανείς;
Υλοποιήθηκε κάποια απο αυτές;

Τέσσερα χρόνια μετά άλλαξε κάτι κ.Περαχωρίτη;
Περιμένουμε την απάντηση σας...
Ας δούμε τι έγραφε τον Μαϊο του 2014:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:
Πολύ κουβέντα γίνεται προεκλογικά και ακατάσχετες υποσχέσεις από τους υποψήφιους Δημάρχους για τις έμμισθες θέσεις των Αντιδημάρχων και όποιες άλλες.
Πρόταση: Ο ορισμός των Αντιδημάρχων να γίνεται αφού πρώτα έχουν εκφραστεί οι επιθυμίες των δημοτικών συμβούλων να γίνουν Αντιδήμαρχοι και να ακολουθεί η κλήρωση ή η εκλογή τους από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο καμία προεκλογική συναλλαγή και καμία εκβιαστική συμπεριφορά από και προς τον υποψήφιο Δήμαρχο δεν μπορεί να ψιθυρίζεται και να χρησιμοποιείται για ψηφοθηρικούς λόγους.
Γραφείο Δημάρχου: Πώς θα στελεχωθεί από 1 ή 2 υπαλλήλους;
Πρόταση: Ζητάει ο Δήμαρχος από τους υπαλλήλους που θα μπορούσαν να καταλάβουν αυτές τις θέσεις να εκφράσουν την επιθυμία τους και ενώπιον όλων των ενδιαφερομένων κάνει την κλήρωση για αυτές τις θέσεις. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας καμία συναλλαγή ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές. Κατά την γνώμη μου απόλυτος και μοναδικός σκοπός των δημοτικών υπαλλήλων (από το τμήμα καθαριότητας –που μας ξεβρομίζουν- και τους ευχαριστούμε πολύ έως τους διοικητικούς ) είναι να υπηρετούν τον δημότη και όχι τον εν ενεργεία Δήμαρχο ή τον υποψήφιο Δήμαρχο για την επίτευξη των εκλογικών τους στόχων.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία είναι οι συγγενικές σχέσεις αιρετών και υπαλλήλων, υπαλλήλων και προμηθευτών, αιρετών και προμηθευτών κ.ο.κ. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος σαφής και διαφανής ώστε ‘’η γυναίκα του καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται’’.
Πρόταση: Να αποφεύγουν όσοι επαγγελματίες ή οι συγγενείς αυτών θέλουν να είναι προμηθευτές, εργολήπτες ή λήπτες εργασιών να είναι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι να υποδεικνύουν (παρότι δεν απαγορεύεται) στους συγγενείς τους να επιλέγουν άλλο Δήμο για επαγγελματική συνεργασία. Παρότι επιτρέπεται ως ενός ορίου και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να προμηθεύουν τον Δήμο, αυτό θα πρέπει να αποκλείεται χωρίς περιστροφές και διλήμματα. Ως αναφορά για τους συγγενείς υπαλλήλους των αιρετών το μόνο που έχω να πω είναι ότι όλα στη ζωή έχουν το τίμημά τους.
Λέει ο σοφός λαός ‘’παραγνωριστήκαμε’’.
Για την αποφυγή αυτού του γεγονότος στο μέτρο του δυνατού ακολουθεί η πρόταση.
Πρόταση: Εναλλαγή των υπαλλήλων που στελεχώνουν ειδικά την οικονομική υπηρεσία (και όχι μόνο) ανά 1 ή 2 έτη. Σε περίπτωση κωλύματος ή άρνησης θα κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα ρωτήσει κάποιος και γιατί αυτό; Απάντηση: Όταν παραγνωριζόμαστε οι εστίες διαφθοράς, εκβιασμού, πίεσης από και προς την δημοτική αρχή από και προς τους προμηθευτές, εργολάβους κ’.ά. του Δήμου γίνονται όλο και πιο συχνές. Όπως έχω δηλώσει και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. έχω εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους (βλέπε απομαγνητοφωνημένα) και δεν μπορώ να φανταστώ ότι συμμετέχουν στην ‘’παραγωγή μαύρου χρήματος’’. Είμαι βέβαιος πως συμμετέχοντας σε επιτροπές παραλαβών ή όταν τους το ζητούν δεν βεβαιώνουν ψευδή στοιχεία (π.χ. μετρήσεις νερού ύδρευσης ή παραλαβή τεχνικού έργου ή προσμέτρηση ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών), με αποτέλεσμα να προασπίζονται με σθένος τον κόπο και τον ιδρώτα των δημοτών μας.
Σε συνέχεια του προηγούμενου έχω δηλώσει στο Δ.Σ. (βλέπε απομαγνητοφωνημένα) ότι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΥΔΡΕΥΣΗ δεν μπορούν να είναι άλλοθι για την ‘’παραγωγή μαύρου χρήματος’’. Πρόταση: Εάν δεν μπορούμε να έχουμε ‘’ΚΑΘΑΡΟ’’ (ως αναφορά την πηγή χρηματοδότησης) πολιτισμό, αθλητισμό πότε να μην έχουμε. Εάν η αγορά νερού ύδρευσης είναι το μεγάλο άλλοθι για να πληρώνονται ‘’μαύρα μεροκάματα’’ καλύτερα να ‘διψάσουμε’ και να ‘βρωμίσουμε’, εάν το νερό είναι πηγή πλουτισμού ορισμένων αιρετών καλύτερα να μην ποτίσουμε τις γλάστρες και τα μποστάνια μας. ΟΧΙ άλλο άλλοθι για να διαχειρίζονται κάποιοι λίγοι, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ‘’ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ’’ ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ (νέοι ή παλιοί).
Ένα ζήτημα που συζητούν και μου έχουν αναφέρει κατά καιρούς πολύ δημότες είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησης του στις υπηρεσίες του Δήμου ειδικά όταν ο αρμόδιος υπάλληλος απουσιάζει. Δυστυχώς ακόμη και εάν ένας Δήμαρχος έχει ορίσει αναπληρωτές και αντικαταστάτες η εύκολη λύση για αυτούς είναι να ενημερώνουν τους δημότες που προσέρχονται ότι ο συνάδελφος τους θα επιστρέψει αύριο ή μεθαύριο ή την άλλη εβδομάδα (αυτό βέβαια δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων).
Πρόταση: Όποιος δημότης δεν εξυπηρετείται και γίνεται ‘μπαλάκι’ από γραφείο σε γραφείο και από μέρα σε μέρα να απευθύνεται στον Δήμαρχο (έστω και τηλεφωνικά) και ο Δήμαρχος να εφαρμόζει το νόμο και όχι να χαϊδεύει αυτιά και συνειδήσεις. Γιατί δυστυχώς το μόνο που κάνει ο Δήμαρχος είναι να μοιράζει «θέσεις ευθύνης» και μικρά μισθολογικά ‘δωράκια’ στους περισσότερους υπαλλήλους για να τον ψηφίσουν και να τον βοηθήσουν στις επερχόμενες εκλογές.
Αρκετά δημοφιλές θέμα συζήτησης για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι απευθείας αναθέσεις με απόφαση Δημάρχου που προβλέπει η νομοθεσία. Η πρόνοια του νομοθέτη για τις απευθείας αναθέσεις υφίσταται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και επίσπευση κάποιων προμηθειών ή εργασιών ή μικρών έργων σε ένα δυσκίνητο δημοσιοοικονομικό σύστημα προμηθειών και διαγωνισμών. Όμως και πάλι ΑΛΛΟΘΙ για να συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κύριος Λέανδρος Ρακιντζής αναφέρει : «Οι δήμοι αυτή τη στιγμή είναι (εστία διαφθοράς), διότι έχουν το οικονομικό, έχουν μπροστά τους εκλογές και είναι ανεξέλεγκτοι στα λεφτά και έχουν επιπλέον πάρα πολλά βαρίδια». Σε άλλη συνέντευξη του γίνονται οι εξής αναφορές : Ο επιθεωρητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους ΟΤΑ, όπου όπως είπε συνεχίζονται να παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και τόνισε ότι πολλές φορές η αντιπολίτευση συμπράττει με την συμπολίτευση ώστε να εξαφανίζονται τα «ίχνη» των παρατυπιών. Ειδικότερα αναφέρθηκε παραδειγματικά στο «σπάσιμο» των έργων σε κόστος κατασκευής έως 45.000 ευρώ ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρακιντζή στα περίπτερα, καταγγέλλοντας ότι «οι δήμαρχοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και δίνουν τα καλά σημεία σε εκλεκτούς δικούς τους» ενώ εξέφρασε το φόβο ότι «σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένα. Θα κλείσουν όλα». Σε όσα αναφέρεται ο κύριος Ρακιντζής για το Δήμο μας το όριο των απευθείας αναθέσεων περιορίζεται περίπου στις 25.000 ευρώ και η περίπτωση των περιπτέρων αφορά μεγάλους αστικούς Δήμους. Πώς σας φαίνονται όλα αυτά στα οποία αναφέρεται ο κύριος Ρακιντζής;
Πρόταση: Καμία απευθείας ανάθεση σε κολλητούς, συγχωριανούς, συναδέλφους, συγγενείς, κουμπάρους, εν δυνάμει συγγενείς, οσονούπω κουμπάρους, κ.ο.κ. Και πώς θα γίνεται; Κατά τη γνώμη μου (προβλέπετε κιόλας) θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ‘’το νόμιμο είναι και ηθικό’’. Πρόχειροι διαγωνισμοί και πλήρης διαύγεια –διαφάνεια ΠΑΝΤΟΥ. Κολπάκια ανοιχτών και ημίκλειστων προσφορών τέλος δια παντός. Σύστημα παρακολούθησης των απευθείας αναθέσεων όχι όταν συμβούν αλλά πριν συμβούν. Η αντιπολίτευση κατηγορείται από τον κύριο Ρακιντζή για σύμπραξη, λέτε να έχει δίκιο; Μπορεί να αποδείξει η αντιπολίτευση σε ένα Δήμο ότι δεν συμπράττει; Απάντηση: Μόνο με τα έργα και τις ημέρες της (η ψήφος της, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και τέλος οι έγγραφες ερωτήσεις, ανακοινώσεις, καταγγελίες κ.ά.). Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι η διαδικασία των διαγωνισμών δεν εμπίπτει στα προηγούμενα και δεν κατηγορείται κανείς Δήμαρχος ή Δημοτική αρχή για την συμμετοχή ‘δικών’ τους, εφόσον βέβαια τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο Δήμαρχος και ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν είναι ο Πάπας (το αλάθητο διεκδικούν οι αγέννητοι και οι νεκροί), όμως η επίκληση του νόμιμου του έκτακτου και του αδιεξόδου δεν είναι ΑΛΛΟΘΙ.
Σε αυτό το σημείο θα βάλουμε μια άνω τελεία και θα δεσμευτούμε ότι θα επανέλθουμε σύντομα με νέες προτάσεις με διορθώσεις και αντεγκλήσεις ώστε να προσφέρουμε όλοι μαζί στο τόπο μας και στο νεοσύστατο Δήμο μας Βέλου-Βόχας.
Συνεχίζεται …
Με αρκετή διάθεση
Αθανάσιος Χ. Περαχωρίτης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Βέλου-Βόχας
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ κύριε Γιάννη Λάμπρου...
    για την επαδημοσίευση... τα σχόλια...
    και το ερώτημα...!!!

    Χαίρομαι που τελευταία έχετε "πλησιάσει" τον Δήμο μας και παρακολουθείται εκ του σύννεγης τα δρώμενα στον τόπο μας...

    Είναι αλήθεια ότι μάλλον κάτι έχει αλλάξει...

    Με όσα αναφέρω στο άρθρο μου...
    και με μια "χλιαρή" αντιπολιτευτική
    διάθεση από τους 3 συνδυασμούς της μειοψηφίας στο σύνολο της...

    Έχει ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ η πολιτική κυριαρχία
    (με το σημερινό status... στον συσχετισμό δυνάμεων)... της πλειοψηφίας του Δήμου...
    Είμαι και θα είμαι απέναντι στην Δημοτική αρχή και στην νοοτροπία που εγκαθιστά στα ήθη και στην πρακτική των θεμάτων του Δήμου...

    Κύριε Λάμπρου το 2014 δημοσίευσα τις απόψεις μου...
    Κανείς από τους τότε συνδυασμούς (ίδιοι μέχρι τώρα... ακόμη και σήμερα...)...

    ΔΕΝ υιοθέτησε το κείμενο δημόσια και άμεσα... ώστε να συμπορευτώ μαζί τους
    και να υλοποιήσουμε όσα αναφέρω...
    Παρά μόνο ήθελαν υποψήφιο τον
    (ΠΑΣΟΚΟ... ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΩΤΗ... ΦΩΝΑΚΛΑ... ΨΗΦΟΘΗΡΑ... ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΑ... κ.ο.κ.) για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους...

    2,5 από τους συνδυασμούς
    μου ζήτησαν να είμαι υποψήφιος τους...

    Θα μπορούσες να με ρωτήσεις...
    Και εάν το κάνουν τώρα...;;;
    Τώρα... """it's too late"""...!!!
    Φρέσκα και ενδεχομένως θηλυκά
    "κουλούρια" θα με ενεργοποιούσαν...
    (όχι ως υποψήφιος) να συνδράμω
    σε κάτι άλλο... σε κάτι μη αναμενόνενο...

    Έχοντας διαβάσει το άρθρο μου... θα διαπίστωσες ότι στα προηγούμενα 4 χρόνια... πολλά (αν όχι όλα...) που αναφέρω έγιναν *πράξη* από την Δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση...!!!

    Είναι λυπηρό... η εξαγορά συνειδήσεων...
    έχει γίνει καθημερινότητα...!!!!!!!!!

    ΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΛΑΜΠΡΟΥ...
    """ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ
    ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ...
    ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ..."""

    Πάντα στη διάθεσή σας
    για δημιουργική συζήτηση...!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή