Μια στις πέντε 5 επιχειρήσεις θέλει βιώσιμη αναδιάρθρωση


Τι αποκαλύπτει έρευνα της Grant Thornton σε ένα δείγμα 8.000 επιχειρήσεων σε 92 κλάδους - Νο1 πρόβλημα για την ελληνική οικονομία η αναζήτηση κεφαλαίων
Οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται βιώσιμα πλάνα αναδιάρθρωσης, δηλαδή νέα κεφάλαια και υλοποιήσιμα σχέδια, όπως συμπεραίνει εκτεταμένη ανάλυση επιχειρηματικότητας από την Grant Thornton.

Η αναδιάρθρωση ή, καλύτερα, η αναζήτηση κεφαλαίων αναδεικνύεται ως Νο1 πρόβλημα για την οικονομία διότι, ανεξαρτήτως των μεγεθών στις διάφορες επιχειρήσεις, χρειάζονται έξοδα και κεφάλαια τα οποία είναι δύσκολο να τα καταβάλει είτε μια τράπεζα είτε ένας επενδυτής. Για παράδειγμα, η Chipita εξαγόρασε έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το 10,26% της υπό εκκαθάριση εταιρείας Νίκας, αλλά στη συνέχεια για το 100% της εταιρείας χρειάστηκαν συμφωνίες αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες, αλλά και αύξηση κεφαλαίου 23 εκατ. ευρώ στη Νίκας, όπου συμμετείχαν και ξένοι επενδυτές. Η Chipita διαθέτει πλάνο για να προχωρήσει σε συγκέντρωση του κλάδου με τη Νίκας. Αλλωστε, όπως έχει δείξει η πράξη των αναδιαρθρώσεων, η πιο αποτελεσματική ενέργεια είναι η σύμπραξη με έναν επενδυτή και στη συνέχεια η συγκέντρωση ομοειδών επιχειρήσεων (βλέπε Σάνη - Oaktree).

Τα μη βιώσιμα πλάνα, όμως, αυξάνονται. Οπως αναφέρει στο «business stories» ένας fund manager ο οποίος εξετάζει προτάσεις τραπεζών για αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, «τα περισσότερα επιχειρηματικά πλάνα δεν βγαίνουν είτε λόγω δανεισμού, είτε λόγω νομικών και άλλων επιπλοκών».
Ελέγχοντας ένα τεράστιο δείγμα 8.000 επιχειρήσεων σε 92 διαφορετικούς κλάδους (2010-2016), οι partners της ελεγκτικής εταιρείας κύριοι Μανόλης Μιχαλιός και Νίκος Ιωάννου διαπίστωσαν ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις επείγονται για ένα βιώσιμο πλάνο αναδιάρθρωσης που θα φέρει κεφάλαια στην εταιρεία και θα αντιστρέψει τους αρνητικούς δείκτες.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου