Οι αριθμοί πίσω από την Costa Navarino


Τις οικονομικές επιδόσεις της ίδιας της επένδυσης, αλλά και τη συνεισφορά της συνολικά στην περιοχή της Μεσσηνίας παρουσιάζει ο απολογισμός βιωσιμότητας της ΤΕΜΕΣ, του φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας που έχει συνδεθεί με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
Mε βάση τα στοιχεία, οι πωλήσεις από λειτουργικές δραστηριότητες το 2016 έφθασαν τα 40,4 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ από real estate τα 2,3 εκατ. ευρώ από τα 7,5 εκατ. ευρώ του αμέσως προηγούμενου έτους, με το συνολικό τζίρο το 2016 να φθάνει τα 42,7 εκατ. ευρώ.
Με βάση τον απολογισμό βιωσιμότητας της ΤΕΜΕΣ για το 2016 η συνεισφορά προς το Δημόσιο σε φόρους ήταν στα 6,3 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες ήταν στα 23,4 εκατ. ευρώ, έναντι 21,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε μισθούς δόθηκαν 18,9 εκατ. ευρώ από 19,3 εκατ. ευρώ το 2015 με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου να φθάνει τους 1.175.
Σημειώνεται ότι το 59% των εργαζομένων είναι από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας (με τον στόχο να παραμένει για ένα ποσοστό 70%), ενώ λόγω της ανόδου του προορισμού όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων νέων ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.α. κυρίως κοντά στην Καλαμάτα. Η επόμενη φάση του πλάνου αναπτυξης της εταιρείας, που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει 900 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου το 2014 υπολογίστηκε ότι για κάθε μία νέα θέση εργασίας στην Costa Navarino 0,8 θέσεις δημιουργούνται στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Η πλειοψηφία των πελατών της Costa Navarino προέρχονται από την Ευρώπη σε ποσοστό 19,1% από την Ελλάδα και 72,9% από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ την περυσινή χρονιά αυξήθηκαν τα ποσοστά από τις ΗΠΑ και τις λοιπές αγορές.
Η προώθηση της περιοχής ως ένας προορισμός καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι καταλυτική για την διασύνδεσή της μέσω των αεροπορικών (Aegean, British κ.α.) με την ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο. Το 2016 συνολικά επτά νέες συνδέσεις προστέθηκαν με μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς (Λονδίνο, Ναντ και Λυον στη Γαλλία, Ρώμη και Μιλάνο στην Ιταλία, Κοπεγχάγη και Μπιλούντ στη Δανία. Μέσω μιας επένδυσης που μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ η ΤΕΜΕΣ παρέχει κεφάλαια και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, που αφορούν π.χ. μελέτες για το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση υδάτων, κατασκευές δεξαμενών κ.τ.λ..
Ο συνολικός αριθμός των προμηθευτών (αγαθών και υπηρεσιών) της Costa Navarino αντιστοιχεί σε 2.280 με ένα σύνολο πληρωμών στα 32,9 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί σε σύγκριση με τα 24,8 εκατ. ευρώ του 2015. Το 83% των προμηθευτών της είναι από την Ελλάδα (και από αυτούς ένα 20% από προμηθευτές και εταιρείες στη Μεσσηνία), ενώ το υπόλοιπο 17% αφορά προμηθευτές από την Ευρώπη.
O απολογισμός βιωσιμότητας της ΤΕΜΕΣ, πέραν της Costa Navarino αναφέρεται και στα νέα πλάνα για το Hilton Aθηνών, δεδομένης της συμμετοχής της εταιρείας από κοινού με την τουρκική Dogus στο ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μέσω της Home Holdings. «Εντός του 2018, η Home Holdings θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για τις παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, εισάγοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Η εταιρεία σκοπεύει να επανατοποθετήσει το ξενοδοχείο στην ελληνική και την διεθνή αγορά καθιερώνοντας έναν προορισμό πόλης με την παροχή υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών υπηρεσιών, branded και ιδιωτικών κατοικιών που θα επυπηρετούνται από το ξενοδοχείο, εστιατόρια και θεματικά εμπορικά concepts».

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου