Αυτές είναι οι τεχνολογικές τάσεις του μέλλοντος


Μια από τις γνωστότερες εκθέσεις τεχνολογίας άνοιξε τις πύλες της, προ λίγων ημερών, στο Λας Βέγκας καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να εντυπωσιάσει με τις τελευταίες εξελίξεις τεχνολογίας και τα πιο trendy gadget παγκοσμίως.
H CES 2018, η περίφημη έκθεση της Αμερικής που γιορτάζει φέτος τα πενήντα ένα της χρόνια είναι από τις σπουδαιότερες ετήσιες εκθέσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Το παραπάνω άλλωστε αποδεικνύουν και οι αριθμοί που την συνοδεύουν...
  • Η έκθεση καλύπτει 24 ειδικά θέματα σε εννέα ευρύτερες κατηγορίες (ψυχαγωγία, αυτοκινητοβιομηχανία, υγεία και ευεξία, ρομποτική, αθλητισμός κ.λπ.) 
  • Τα 51 χρόνια διεξαγωγής της αποδεικνύουν περίτρανα την επιτυχία της. Η πρώτη έκθεση πραγματοποίηθηκε το 1967.
  • Ο αριθμός των ομιλητών φτάνει τους 1.200 ενώ ο αριθμός των συνεδρίων που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης φτάνουν τα 300.
  • Ο ο εκτιμώμενος αριθμός επιχειρήσεων και εκθετών που θα δώσουν το παρόν το 2018 φτάνουν τους 3.900, από περισσότερες από 150 χώρες.
  • Ο αριθμός των επισκεπτών (επαγγελματίες, εκθέτες και δημοσιογράφοι ) που επισκέπτηκαν την έκθεση πέρυσι έφτασε τους 184.279, με τις προσδοκίες για φέρος να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Περί τα δύο τρίτα των επισκεπτών είναι Αμερικανοί ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες καταφτάνουν στο Λας Βέγκας από όλο τον κόσμο.
  • Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε 240.000 τ.μ. του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (LVCC) του Λας Βέγκας.
Οι κολοσσοί της τεχνολογίας που συμμετέχουν στην έκθεση
Google
Η Google έχει έντονη παρουσία στο CES 2018, με ένα τεράστιο περίπτερο και οκτώ σουίτες φιλοξενίας για να παρουσιάσει τα προϊόντα της. Google Pixel 2 και το Pixel 2 XL, καθώς και τα ακουστικά VR της Google Home Mini και Daydream View VR θα έχουν ξεχωριστή θέση σε αυτά. Αυτό μάλιστα που αναμένεται για φέτος είναι να δούμε τα ακουστικά Android Auto τα οποία λειτουργούν χωρίς καλώδια.
Samsung
Η Samsung είναι ένας ακόμα από τους σημαντικούς παίκτες της CES με την φετινή χρονιά να μην αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση. Ακόμα κι αν δεν παρουσιαστεί το Samsung Galaxy S9 , το οποίο αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο στην Βαρκελώνη, ίσως πάρουμε μια ιδέα για το πως θα μοιάζει το νέο τηλέφωνο ή σε τι άλλο θα βασιστεί η εταιρεία για να αυξήσει τα κέρδη της τη νέα χρονιά.
Sony
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Sony δίνει το παρόν στην CES με άφθονα προϊόντα. τηλεοράσεις, ακουστικά, πικάπ και άλλα μας δείχνουν τις νέες τάσεις του μέλλοντος στις συσκευές. Παράλληλα βέβαια στο event που έχει προγραμματίσει η εταιρεία αναμένεται να παρουσιαστεί και κάτι από smartphone, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα φημολογούνται.
LG
Η LG αποκαλείται συνήθως βασιλιάς των τηλεοπτικών αποκαλύψεων στην CES, με την εταιρεία να επιδεικνύει τη λεπτότερη OLED TV της στη περσινή έκθεση. Κατά συνέπεια και φέτος αναμένουμε όλο και περισσότερες προτάσεις τηλεοράσεων, λεπτών κομψών που μοιάζουν κυρίως με κάδρα και λιγότερα με σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας. Παράλληλα βέβαια περιμένουμε κι άλλες οικιακές συσκευές ίσως και κάποιες ρομποτικές συσκευές.
Dell
Οι υπολογιστές είναι το δυνατό σημείο της Dell. Ήδη έχει παρουσιάσει έναν ολοκαίνουργιο φορητό υπολογιστή Dell XP3 13 για το 2018 αλλά περιμένουμε πολλά ακόμη νέα από έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές υπολογιστών παγκοσμίως. Λεπτομέρειες αναμένονται και για το λογισμικό Cinema Color, το οποίο στοχεύει σε μια καλύτερη εμπειρία θέασης ταινιών μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών.
Παρότι, βέβαια, η CES δεν είναι το «άλφα και το ωμέγα» για τις ηλεκτρονικές συσκευές - δεν θα δείτε μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Microsoft να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε αυτή αφού τείνουν να έχουν δικές τους ξεχωριστές παρουσιάσεις κατά την διάρκεια του έτους - παρουσιάζει τις τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν στο μέλλον ή κάποιες πρωτότυπες τεχνολογικές ιδέες που τώρα «οικοδομούνται».Κάπως έτσι η διεθνής έκθεση τεχνολογίας χρησιμεύει ως βαρόμετρο για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η tech βιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Ποιές είναι όμως οι φετινές τεχνολογικές τάσεις που προδιαγράφονται στην CES
Οι φωνητικοί βοηθοί είναι παντού
Οι φωνητικοί βοηθοί κέρδισαν τις εντυπώσεις ήδη από την περυσινή έκθεση, αλλά φέτος κρύβονται σε κάθε γωνιά της. Πλέον βέβαια, τα έξυπνα ηχεία ενσωματώνονται σε όλα σχεδόν τα χρηστικά αντικείμενα, από τα αυτοκίνητα έως τους φούρνους μικροκυμάτων. Όπως φαίνεται μάλιστα εταιρείες όπως Amazon, Microsoft και Google θα κάνουν ένα διάλειμμα από την προώθηση των δικών τους συσκευών και θα αναζητήσουν συνεργασίες με άλλους μεγάλους παίκτες, προσπαθώντας να αυξήσουν τους πελάτες των υπηρεσιών τους μέσα από αυτές.
Οι έξυπνες πόλεις είναι το μέλλον
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές μέχρι το 2030. Για πρώτη φορά, λοιπόν, η CES αφιερώνει έναν ολόκληρο χώρο στην τεχνολογία των έξυπνων πόλεων. Ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους πιο καυτούς τομείς με απεσταλμένους από πολλές πόλεις ανά τον κόσμο να αναζητούν λύσεις για να ικανοποιήσουν τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό τους. Κι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στις μεταφορές, οι χώρες της Ευρώπης ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξοικονόμηση ενέργειας και για τεχνολογίες που βελτιώνουν για παράδειγμα την ποιότητα του αέρα, για ηλεκτρικά ποδήλατα ακόμα και για λύσεις για τους μελισσοκόμους.
Η τεχνολογία του αθλητισμού γίνεται επαγγελματική
Η αθλητική βιομηχανία δίνει το παρόν στην έκθεση εδώ και κάποια χρόνια συστήνοντάς μας τις wearables συσκευές την επαυξημένη πραγματικότητα με στόχο την άθληση καθώς και πάμπολους αισθητήρες και εφαρμογές για την ποσοτικοποίηση της σωματικής δραστηριότητας. Πλέον βέβαια οι εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους στον επαγγελματικό αθλητισμό, με λογισμικό που βοηθά στην αποκατάσταση τραυματισμών ή ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την απόδοση κάποιων αθλητών κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου παιχνιδιού. Τα eSports έχουν εξίσου την τιμητική τους.
Πέρα βέβαια από την άθληση και η υγεία αποτελεί έναν από τους τομείς που η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια κάνει την εμφάνισή της. Αισθητήρες που βοηθούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν τον έλεγχο της ευεξίας τους και συσκευές που υπόσχονται να απαλύνουν τον πόνο και τις δυσκολίες χρόνιων νοσημάτων, δίνουν το παρόν και συστήνονται στο κοινό της CES.
Τα Ρομπότ γίνονται σχεδόν χρήσιμα
Τα ρομπότ τριγυρίζουν εδώ και καιρό τους διαδρόμους της έκθεσης αλλά μέχρι πρότινος ήταν απλά μια ένδειξη καινοτομία κι όχι ένα χρηστικό προϊόν. Ωστόσο την φετινή χρονιά, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τις φωνητικές διεπαφές και τους προηγμένους αισθητήρες, τα ρομπότ τείνουν να γίνονται πιο χρήσιμα. Η μια κατηγορία που κυριαρχεί είναι τα ρομπότ για εξυπηρέτηση βασικών αναγκών και απλών εργασιών και η άλλη τα ρομπότ συντροφιάς, τα οποία βελτιώνουν την προσωπικότητά τους και την ικανότητα να συνομιλούν.
 Περισσότερα αυτοκίνητα, λιγότεροι οδηγοί
Παρότι δεν πρόκειται για ένα σόου αυτοκινήτων, πολλοί κατασκευαστές τετράτροχων θα παρελάσουν φέτος στο Λας Βέγκας. Ο λόγος είναι πως η προσοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας επικεντρώνεται πλέον όχι στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου αλλά στην τεχνολογία που περιλαμβάνει εντός του. Κάτι ακόμα που θα μας δείξει η φετινή έκθεση είναι και το πώς τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων (5G) αναμένεται να επηρεάσουν την οδήγηση, αυτόνομη και μη.
Τεχνητή νοημοσύνη και Internet of Things
Ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων χρησιμοποιεί πλέον την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει τα προϊόντα του πιο έξυπνα. Με την ευφυΐα να ενσωματώνεται σε τόσα πολλά αντικείμενα, η CES επεκτείνεται πέρα ​​από τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και τους υπολογιστές σε ποδήλατα, και έξυπνα πλυντήρια και έξυπνα ψυγεία τα οποίο αναλαμβάνουν το ρόλο του οικιακού «server» αφού αποτελούν τις μόνες συσκευές που λειτουργούν 24/7.
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου