Στην κοιλάδα του Φενεού τα όσπρια είναι το μέλλον..!


Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά την παραγωγή οσπρίων, το οροπέδιο του Φενεού αποτελεί μία απάντηση για τους προβληματισμούς που υπάρχουν και ένας άριστος οδηγός για αύξηση της παραγωγής, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εισαγωγές οσπρίων.

Στην περιοχή του Φενεού, οι αγρότες κατάφεραν να δημιουργήσουν ικανοποιητικά εισοδήματα από την παραγωγή οσπρίων ενώ παράλληλα έδωσαν και υπεραξία στα προϊόντα τους με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ.
Είναι γνωστή η ΠΟΠ φάβα Φενεού αλλά και τα ΠΟΠ φασόλια Φενεού. Σειρά τώρα έχει πάρει η φακή Φενεού, που την τελευταία δεκαετία αναπτύσσεται ραγδαία και όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2017 θα αποτελέσει και τη βάση για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών.
Από τον αγροτικό συνεταιρισμό Κιάτου, η υπεύθυνη γεωπόνος, Κωνσταντίνα Λαλιώτη, μας εξήγησε ότι: «Η παραγωγή οσπρίων στην περιοχή του Φενεού αυξάνεται συνεχώς και την τελευταία δεκαετία η καλλιέργεια της φακής παρουσιάζει δυναμική άνοδο. Ο σπόρος της φακής παραδίνεται από γενιά σε γενιά και οι μόνες αλλαγές που γίνονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου είναι από τη χρήση κάποιου σπόρου γείτονα, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα. Το παραγόμενο προϊόν δεν μένει αδιάθετο, ώστε να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα». Ο παραγωγός Μούρτης Παναγιώτης, που καλλιεργεί 50 στρέμματα φακής, θα μας εξηγήσει ότι «η στρεμματική απόδοση της φακής είναι 90-100 κιλά, ενώ το κόστος καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια έχει χαμηλώσει, αφού οι παραγωγοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν λιπάσματα.
Γενικότερα, όμως, το στρεμματικό κόστος είναι 30-40 ευρώ. Προς το παρόν, η παραγόμενη φακή διατίθεται στην τιμή των δύο ευρώ για τη χονδρική ενώ στη λιανική φθάνει τα 3 ευρώ». Στον Φενεό καλλιεργούνται τώρα 1.000-1.500 στρέμματα φακές και αυτό πλέον οδηγεί τους παραγωγούς στη δημιουργία ΟΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη χρήση λιπασμάτων για την καλλιέργεια φακής μείωσε το κόστος κατά 10 ευρώ ανά στρέμμα. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Παναγιώτης Μούρτης θα μας επισημάνει ότι στα χρόνια της κρίσης, αρκετοί νέοι επέστρεψαν στην περιοχή και ασχολούνται με την καλλιέργεια.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου