Ούτε σε 50 χρόνια δεν θα στρώσει η Ελληνική οικονομία!


 Γιώργος Παππούς

Τα πόδια ακόμα και των πιο αισιόδοξων «κόβουν» οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυτοί που μπορούν να γευτούν την περιβόητη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, είναι η επόμενη ή μεθεπόμενη γενιά!

Αναδεικνύοντας επί της ουσίας τις χαώδεις διαφορές με τις αντίστοιχες προβλέψεις των Ευρωπαίων, οι τεχνοκράτες του Ταμείου υποστηρίζουν ότι με δεδομένες τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας στην προ κρίσης περίοδο και τη διεύρυνση της απόστασης με την υπόλοιπη Ευρωζώνη από το 2009 και μετά, ακόμα και με το καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα χρειαστεί καμιά 50αριά χρόνια για να πιάσει το μέσο όρο της Ευρωζώνης ως προς το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ!

Πραγματικός εφιάλτης είναι το σενάριο που προβλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υλοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τον εκτροχιασμό του προγράμματος, είτε λόγω εσωτερικών είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαφορά με την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα διευρύνεται και το 2040 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα βρίσκεται στο 55% του μέσου όρου της Ζώνης του Ευρώ- δηλαδή χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Πορτογαλία- με τάση καθοδική, δημιουργώντας μια κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται αφόρητη από τους τεχνοκράτες του Ταμείου.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ στηρίζεται στην παραδοχή ότι μακροπρόθεσμα (2022- 2040) οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στο 1% έναντι 1,3% στην Ευρωζώνη. Αυτό, σε συνδυασμό με την ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού στη χώρα μας, δημιουργεί μια «ευθεία γραμμή» ως προς την πραγματική σύγκλιση, με αποτέλεσμα το 2040 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να υπολογίζεται στο 63% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, δηλαδή εκεί που βρίσκεται σήμερα η Μάλτα.

Απογοητευτικές είναι και οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΔΝΤ, αφού αν και βλέπει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, αυτή θα είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες προβλέψεις για Ισπανία και Κύπρο. Έτσι, το 2020 η Ελλάδα θα έχει 15% μικρότερο ΑΕΠ και 45% χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο. Όσον αφορά, δε, στην ανεργία, το ΔΝΤ επιμένει ότι λόγω των δομικών χαρακτηριστικών που έχει αποκτήσει (εξ ου και τα εξωφρενικά υψηλά ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων), μόλις και μετά βίας θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 19% στο τέλος αυτής της δεκαετίας.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου