Δήμοι: Σταματάει η λειτουργία 256 κοινωνικών δομών


Επιστολή του προέδρου ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στον Πρωθυπουργό για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στη ζωή και στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών
           Την παρέμβαση του Α.Τσίπρα ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προκειμένου να βρεθεί λύση σε δύο σημαντικά προβλήματα που αφορούν χιλιάδες πολίτες κυρίως σε μικρούς δήμους της χώρας.

            Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς σήμερα σταματάει η λειτουργία 256 κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας που βρίσκονται στους Δήμους της χώρας και παρέχουν υπηρεσίες σε 118.000 ωφελούμενους.

             Ο Γ. Πατούλης, αφού υπογραμμίζει ότι λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί από πλευράς Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, καθώς και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη λειτουργία τους, αναφέρει ότι από αύριο, οι Δομές αυτές δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, μέχρι να ενταχθεί η χρηματοδότησή τους, μέσω των ΠΕΠ, στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

            Για το λόγο αυτό, και με δεδομένο ότι η ένταξη έχει καθυστερήσει σημαντικά, ο Γ. Πατούλης αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να δώσει την εντολή στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα και οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού, ως την οριστική τους ένταξη μέσω των Π.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

            Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρεται και στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, η εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

            Με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ενέργειες και η ολοκλήρωση της συγκρότησης των μονάδων και οργάνων που είναι αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, παρά τη δέσμευση ότι θα είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του προηγούμενου έτους.

           Ο Γ. Πατούλης σημειώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση συγκρότηση του Μητρώου της παρ. 8 του άρθρου 221 του Νόμου, που είναι απαραίτητο για τη σύσταση των επιτροπών διαγωνισμών των Δήμων για αναθέσεις έργων, μελετών και συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.

           Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά  «χωρίς την ύπαρξη αυτού του Μητρώου οι μικροί κυρίως Δήμοι δεν μπορούν να δημοπρατήσουν έργα και να αναθέσουν μελέτες, αφού δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμών και είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στο Μητρώο. Όσο όμως δεν υπάρχει Μητρώο, κάθε διαγωνιστική διαδικασία έχει παγώσει με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των Δήμων».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου