Στον "Αέρα" Πόροι για Σκουπίδια


Χωρίς κοινοτικούς πόρους για να δημιουργήσουν υποδομές και προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων κινδυνεύουν να μείνουν πέντε νομοί της Πελοποννήσου. Λίγες ημέρες πριν από το τέλος του έτους ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει αναθεωρηθεί, ως οφείλει, σύμφωνα με τον κανόνα της αιρεσιμότητας, προκειμένου η Περιφέρεια να μπορεί να διεκδικήσει κοινοτικά κονδύλια. 

Οι αρμόδιοι, πάντως, αισιοδοξούν ότι μια ολιγοήμερη καθυστέρηση δεν θα ενεργοποιήσει τον κοινοτικό «κόφτη».

Η αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στις 13 περιφέρειες της χώρας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 είναι εκτός από πολιτικό στοίχημα (για τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών) και υποχρέωση έναντι των κοινοτικών αρχών. Η λεγόμενη «αιρεσιμότητα» αφορά στην ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού για τους επιμέρους θεματικούς στόχους έως το τέλος του 2016, και είναι προϋπόθεση για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Ετσι, τους προηγούμενους μήνες κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι έκαναν αγώνα δρόμου, χωρίς να λείπουν... τα παρατράγουδα.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία είχε αποφασιστεί με διαγωνισμό η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, ο όρος «επεισοδιακός» είναι... λίγος για να περιγράψει τον τρόπο που εγκρίθηκαν τα διάφορα στάδια της διαδικασίας: Από την πολεμική του προηγούμενου αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη ενάντια στον ιδιώτη (η οποία σταδιακά «μαζεύτηκε» από την κυβέρνηση), την άτυπη διαπραγμάτευση που ακολούθησε με τον ανάδοχο του έργου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), έως τις ταραχώδεις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου των δήμων (ΦΟΣΔΑ) για την κατάρτιση του σχεδιασμού (που περιελάμβανε και την αποστολή εξωδίκων από τους δημάρχους που αντιτίθενται στην ανάθεση σε ιδιώτη). Το τελευταίο «επεισόδιο» ήταν η έγκριση, προ μηνός, των περιβαλλοντικών όρων του νέου σχεδιασμού, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν οι υψηλοί τόνοι.

Ως αποτέλεσμα της ταραχώδους διαδικασίας αναθεώρησης του σχεδιασμού, η χρονιά τελειώνει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου απομένει η μόνη στην οποία απομένει η εκκρεμότητα. Στην έτερη «καθυστερημένη» Περιφέρεια, αυτή του Βορείου Αιγαίου, η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση του σχεδιασμού έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Τι θα γίνει αν, όπως όλα δείχνουν, η Πελοπόννησος δεν προλάβει την προθεσμία της αιρεσιμότητας; Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια (έλλειψη υποδομών, παράνομες χωματερές κ.λπ.), η Κομισιόν θα δείξει κατανόηση για μια ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έγκριση του σχεδιασμού. Αυτό που χάθηκε οριστικά είναι η δυνατότητα να υπογραφεί η σύμβαση με τον ιδιώτη και να υπάρξουν οι πρώτες απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων μέσα στο έτος, κάτι που διακαώς επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου