Στα 35 με 40 λεπτά το λεμόνι, που είναι στο φουλ


Σε καλά επίπεδα είναι οι τιµές παραγωγού για το λεµόνι στην Ελλάδα, εφάµιλλες της περσινής ιδιαίτερα ευνοϊκής σεζόν για το ελληνικό προϊόν, στα 35-40 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.
Βέβαια, σε ορισµένες περιοχές, όπως η Λακωνία, οι τρέχουσες τιµές είναι κατά 30% περίπου αυξηµένες σε σχέση µε την περσινή χρονιά, που είχαν διαµορφωθεί στα 30-35 λεπτά το κιλό. Τώρα οι παραγωγοί βρίσκονται στο φουλ της συγκοµιδής, µε αποτέλεσµα οι τιµές να έχουν µειωθεί γύρω στο 50% σε σχέση µε την αρχή της σεζόν.
Παράλληλα, στην Ισπανία οι τιµές σταθεροποιήθηκαν, αφού έφτασαν σε αστρονοµικά επίπεδα. Η σταθεροποίηση ήρθε καθώς και εκεί µπαίνουν στην αγορά περισσότερες ποσότητες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συγκεκριµένη χώρα παρατηρείται έλλειψη καλών µεγεθών. Σύµφωνα µε τις δηλώσεις του Francisco Vicente Gea, διευθυντή της εταιρείας Belsan µε έδρα τη Murcia της Ισπανίας, στο Freshplaza.com, η πορεία των τιµών το ’16-’17 αναµένεται να είναι διαφορετική από την περσινή σεζόν, που οι τιµές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής.

«Φέτος η τάση στην ευρωπαϊκή αγορά δε θυµίζει τη σεζόν του ’15-’16 που η κατανάλωση είχε εκτιναχθεί παγκοσµίως. Τα τηλέφωνα δε χτυπάνε, όπως πέρυσι για παραγγελίες, αλλά εάν οι θερµοκρασίες πέσουν οι πωλήσεις των λεµονιών και γενικότερα των εσπεριδοειδών θα ενισχυθούν, σηµειώνει ο ίδιος.
Τη δεύτερη εβδοµάδα του Νοέµβρη τα λεµόνια Primofiori στην Ισπανία µε µέγεθος 60 ml ή και περισσότερο, που ήταν τα πιο περιζήτητα, έφτασαν τα 0,62 ευρώ το κιλό, µε µέσο όρο τα 0,57 ευρώ το κιλό, ακόµα υψηλότερα από προηγούµενες σεζόν µε παρόµοιες παραγόµενες ποσότητες.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου