Το 31,5% των Ελλήνων ποδοσφαιριστών έχει μισθό της... πείνας

Μοιάζει με μια πρόκληση, ιδιαίτερα μετά την έρευνα της "Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Συνεργασίας" (EIC), ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 60 δημοσιογράφων από 12 περιοδικά και εφημερίδες, με βάση τα Foodball Leaks, την μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, αλλά δεν είναι. Το 45% των παικτών στον κόσμο, κερδίζουν λιγότερα από χίλια δολάρια το μήνα, ή διαφορετικά 934 ευρώ, ενώ μόλις το 2% φτάνει στα αστρονομικά ποσά που καταλήγουν στα πρωτοσέλιδα. Αυτό προκύπτει από μία έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, από την FIFPro (παγκόσμια ένωση επαγγελματιών παικτών με έδρα την Ολλανδία) και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Η έρευνα της FIFPro βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο 23 ερωτήσεων που αποστάλθηκε σε 13.876 παίκτες που αγωνίζονται σε 87 πρωταθλήματα, σε 54 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Στη  χώρα μας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το 31,5% έχει μισθό κάτω από 934 ευρώ, αποτέλεσμα που κατατάσσει την Ελλάδα στην 32η θέση του σχετικού πίνακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην χώρα μας, διατηρώντας στην έρευνα την ανωνυμία του, όπως άλλωστε όλοι οι συνάδελφοί του, ανέφερε ότι μετά την οικονομική κρίση, ο μισθός τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%.



Πρόκειται για μία πραγματικά, τεράστια έρευνα που καταλαμβάνει περισσότερες από τριακόσιες σελίδες στο διαδίκτυο . Το 21%, δηλαδή 2.914 ποδοσφαιριστές, κερδίζουν λιγότερα από 300 δολάρια το μήνα (280 ευρώ), και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής σε διαφορετικές χώρες.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία των παικτών δεν εξασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον μετά το τέλος της καριέρας του,» αναφέρει η FIFPro. «Για παράδειγμα, στην Ευρώπη, το 32% των επαγγελματιών συγκεντρώνει λιγότερο από χίλια δολάρια το μήνα (934 ευρώ), στην Αμερική το ποσοστό αυτό φτάνει μέχρι και 46%. Στην Αφρική επτά στους δέκα παίκτες έχουν ένα μισθό κάτω από χίλια δολάρια μηνιαίως.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, γιατί μετά από όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν θέλει να καταλάβει την πραγματική κατάσταση,» - εξήγησε ο γενικός γραμματέας της FIFPro, Τέο Φαν Σέγκελεν. «Χρειαζόμαστε μια δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση των ελάχιστων προτύπων εργασίας για τους παίκτες όλων των χωρών, χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση του διεθνούς κανονιστικού και να ξανασκεφτούμε το μέλλον του ποδοσφαίρου με τρόπο που να είναι οικονομικά βιώσιμο».

Σύμφωνα με την FIFPro, η οποία είναι ένα είδος συνδικάτου που δραστηριοποιείται σε πέντε ηπείρους, ο κόσμος της εργασίας που περιστρέφονται γύρω από την μπάλα μπορεί να αναπαρασταθεί ως μια πυραμίδα. Στην κορυφή είναι τα πιο διάσημα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A και Ligue 1. Σε αυτές τις χώρες παίζουν οι πιο ταλαντούχοι παίκτες και υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πίσω τους, το κενό των μικρότερων πρωταθλημάτων, ξεχωρίζουν ακόμα πρωταθλήματα των αναδυόμενων χωρών στο ποδόσφαιρο, όπως αυτό των ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν διάσπαρτα, τα τουρνουά των δευτέρων κατηγοριών από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές ποδοσφαίρου.

Στη βάση της πυραμίδας οι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν ήρεμα νερά. Είναι αυτοί που τρέχουν πίσω από μια μπάλα στην Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, ή σε ορισμένες πραγματικά αρκετά περίπλοκες καταστάσεις στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για ποδοσφαιριστές, που όπως καταγγέλει η FIFPro, «είναι συνεχώς υπό πίεση, με κακές συνθήκες εργασίας».

Εκτός από τις χειρότερες αμοιβές, εκείνοι που αποτελούν την βάση της πυραμίδας, αυτοί πρέπει να είναι ικανοποιημένοι και με την μικρή διάρκεια του συμβολαίου. Αυτοί που κερδίζουν πολύ λίγα, αναγκάζονται κατά μέσο όρο κάθε 20 μήνες να βρουν μια νέα ομάδα. Βρίσκονται με την βαλίτσα στο χέρι, παίρνοντας χαμηλούς μισθούς και με την προοπτική ενός πολύ περίπλοκου μέλλον. Να σημειωθεί ότι οι ερωτηθέντες από την Ελλάδα, σε ποσοστό 25,13% έχουν συμβόλαια έως 23 μήνες.

    Όλα αυτά κάνουν αυτό το κομμάτι του αθλητισμού είναι πιο ευάλωτο σε στήσιμο αγώνων: όποιος κερδίζει μεταξύ 0-600 δολάρια (0-560 ευρώ), έχει δύο φορές περισσότερες προσφορές για στήσιμο αγώνων από τους πλούσιους συναδέλφους του.

   Κι όλα αυτά, όταν η μεγάλη έρευνα που έγινε με βάση τα αρχεία των Football Leaks, αποδεικνύει ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από ανθρώπους του ποδοσφαίρου που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, είναι κρυμμένα στους πιο ιδιωτικούς φορολογικούς παραδείσους, από Τζέρσεϊ προς τη Μαδέρα, από τον Παναμά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου