Είναι η ιδέα σας πολύ τρελή για να πιάσει;


Πολλές φορές, όλοι μας έχουμε σκεφτεί μία αρκετά έξυπνη ιδέα, που όμως λόγω του ότι τη θεωρούμε τρομερά ασυνήθιστη ή εκκεντρική, πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να την αγκαλιάσει, με αποτέλεσμα να την παρατάμε αμέσως. Επειδή όμως εμείς είμαστε αρκετά τρελοί από τη φύση μας, παρά τις αποτρεπτικές συμβουλές γνωστών, φίλων και γκουρού του χώρου αποφασίσαμε να κάνουμε ανάποδες αγοραπωλησίες μέσω του CoinMad – δηλαδή ο αγοραστής να δηλώνει πόσα διαθέτει και ο πωλητής να του λέει τι μπορεί να του δώσει για τα χρήματα αυτά. Τον πρώτο καιρό στην κυριολεξία φάγαμε τα μούτρα μας!
Ήταν λίγο δύσκολο να επικοινωνήσουμε την ιδέα αυτή, έτσι ώστε ακόμα κι ο πιο αδαής χρήστης του διαδικτύου να μπορεί να την καταλάβει. Στην πορεία όμως με ασταμάτητη προσπάθεια και υιοθέτηση διαφορετικής πολιτικής, οι κόποι μας άρχισαν να αποδίδουν. Τι ήταν όμως αυτό που μας έκανε να μη σταματήσουμε με τα πρώτα εμπόδια? Μα φυσικά, το γεγονός ότι το CoinMad, υπήρξε γέννημα θρέμμα μιας παρανοϊκής περιόδου του internet (του πρώτου μισού της προηγούμενης δεκαετίας) όπου κάποιες πραγματικά θεόμουρλες ιδέες είχαν αποφέρει εξαιρετική επιτυχία στους δημιουργούς τους. Ας δούμε μερικές από αυτές:
α. Ο κόκκινος συνδετήρας
Τον Ιούλιο του 2005, ο Καναδός Kyle MacDonald αποφάσισε με αφετηρία ένα κλασσικό κόκκινο συνδετήρα που είχε στο γραφείο του, να κάνει όσες ανταλλαγές χρειαζόντουσαν, παίρνοντας κάθε φορά μεγαλύτερης αξίας αντικείμενα από αυτό που πρόσφερε, με τελικό στόχο να αποκτήσει ένα σπίτι ή ένα νησί, ή ένα σπίτι σε νησί, όπως χιουμοριστικά αναγράφει στη σελίδα του One Red Paperclip. Αδύνατο θα έλεγε κάποιος ε; Ε λοιπόν, με τη δύναμη του διαδικτύου και των media το κατόρθωσε! Βασιζόμενος στο απλό concept του «κάτι άχρηστο για σένα, είναι χρήσιμο για μένα», κάνοντας μόλις 10 ανταλλαγές απέκτησε το δικό του σπίτι!
β. Η σελίδα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων
Τι πιο απλό να αποκτήσεις ένα εκατομμύριο δολάρια, από το να δημιουργήσεις μία σελίδα με ένα εκατομμύριο pixels και να πουλήσεις το κάθε pixel προς ένα δολάριο, έναντι τοποθέτησης στη σελίδα ενός διαφημιστικού banner αποτελούμενου από όσα pixel πληρώσει ο ενδιαφερόμενος (μίνιμουμ τα 100 pixels για να φαίνεται και κάτι)! Φανταστείτε τα γέλια που θα είχαν ρίξει οι φίλοι του Alex Tew, του φτωχού και ταπεινού 21χρονου φοιτητή, που απλά σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο για να μπορέσει να τα φέρει βόλτα με τις σπουδές του. Όχι απλά τα κατάφερε, αλλά με την έκταση που πήρε το όλο εγχείρημά του (και με έξυπνο marketing από πίσω) στην πορεία έγινε και περιζήτητος marketer πριν καλά καλά τελειώσει τις σπουδές του. Πολλοί δοκίμασαν να επαναλάβουν το εγχείρημά του, αλλά ο πρώτος είναι που σχεδόν πάντα δρέπει τους καρπούς (ειδικά σε κάτι τόσο παρανοϊκό!) Million Dollar Page
γ. Να πλένεις τα χέρια σου όταν πιάνεις χαρτονομίσματα
Πολύ συχνά ακούμε αυτή τη συμβουλή και όλο και πιο συχνά αναρωτιόμαστε από πόσα χέρια να έχει περάσει ένα χαρτονόμισμα! Ο δημιουργός της σελίδας WheresGeorge (υπονοώντας τον George Washington) κάνει αυτό ακριβώς το πράγμα! Δίνει την ευκαιρία στους κατόχους ενός χαρτονομίσματος να καταγράψουν τον αριθμό του όσο καιρό το έχουν στην κατοχή τους και τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής τους, με αποτέλεσμα οι μελλοντικοί παραλήπτες να γνωρίζουν από ποια σημεία πέρασε το χαρτονόμισμα πριν έλθει στα χέρια τους. Ειλικρινά, ακόμα και σε εμάς να έλεγε αυτή την ιδέα ο δημιουργός της, θα γελάγαμε... με τα συνολικής αξίας 200 εκατομμύρια δολάρια επί συνόλου χαρτονομισμάτων που κάνει tracking αυτή η σελίδα, νομίζω πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για γέλια!
Θα μπορούσαμε να σας αναφέρουμε καμιά 10αριά ακόμα σελίδες με πραγματικά τρελό concept που έπιασαν, αλλά το ζητούμενο είναι να περάσουμε το μήνυμά μας που δεν είναι άλλο από το:
Δοκιμάστε την ιδέα σας και κάντε την πραγματικότητα ακόμα κι αν όλο το σύμπαν συνωμοτήσει εναντίον σας. Δεν υπάρχουν τρελές ιδέες, μόνο τρελές αντιδράσεις...

Δείτε εδώ το άρθρο του Μάνου Κουφάκη, στο meetin5 blog.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου