Μεγάλη ζήτηση για τα λεμόνια στην αγορά..!


Πολύ υψηλή είναι η ζήτηση για το ελληνικό λεµόνι τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και απ’ το εξωτερικό, συνεχίζοντας στο τέµπο που είχε από τα µέσα Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η ανοδική του πορεία όσον αφορά τις τιµές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε 5 Νοεμβρίου. Η ζήτηση από το εξωτερικό έχει τις ρίζες της στην περσινή σεζόν, που, ως γνωστόν, παρουσιάστηκε µειωµένη παραγωγή στις βασικές χώρες παραγωγής λεµονιού, τη στιγµή που στην Ελλάδα παρατηρήθηκε υπερπαραγωγή.
Ως εκ τούτου, διάφοροι έµποροι και εισαγωγείς του εξωτερικού ρωτούσαν τους Έλληνες συνεργάτες τους, που τους προµήθευαν, για παράδειγµα ροδάκινα και άλλα φρούτα, πού θα βρουν λεµόνι µε αποτέλεσµα να αυξηθούν σηµαντικά όσοι ενεπλάκησαν µε την εµπορία αυτού του εσπεριδοειδούς –γνώστες και µη-, όπως, επίσης, και οι ποσότητες που προορίστηκαν στο εξωτερικό και η φετινή ζήτηση.
«Πέρυσι µπορεί να πουλούσαµε 5 τόνους την ηµέρα και φέτος αυτοί φτάνουν τους 50, όση ποσότητα και να έχουµε», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, ∆ηµήτρης Καββαδάς, εκτιµώντας ότι από πολύ νωρίς φέτος αναµένεται να παρουσιαστεί έλλειµµα λεµονιού στην εγχώρια αγορά.
Όπως επισήµανε, στην περιοχή του από πέρυσι ξεκίνησαν και οι φυτεύσεις λεµονιών για ευνόητους λόγους, ωστόσο, χωρίς προγραµµατισµό, το οποίο είναι και το µεγαλύτερο πρόβληµα µε την καλλιέργεια, καθώς, όπως τονίζει, εάν ένας συνεταιρισµός έχει στα χέρια του λεµόνια 10 διαφορετικών ποικιλιών, χάνονται λόγω της ανοµοιοµορφίας, πωλήσεις, µε άµεσο αντίκτυπο –σε τέτοια περίπτωση- και στους παραγωγούς. «Θα πρέπει οι παραγωγοί να ρωτάνε το συνεταιρισµό της περιοχής τους εάν σκοπεύουν να συνεργαστούν µαζί του, ποια ποικιλία έχει ζήτηση, πριν προχωρήσουν στις φυτεύσεις», προσθέτει ο ίδιος.

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου