Θερίζει ο καρκίνος του μαστού...!


Ο αριθμός των γυναικών που θα διαγνωσθούν παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού, αναμένεται σχεδόν να διπλασιασθεί έως το 2030, φθάνοντας τα 3,2 εκατομμύρια ετησίως, από περίπου 1,7 εκατομμύρια σήμερα, αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα. Επίσης, οι διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25%, ξεπερνώντας τις 700.000 ετησίως έως το 2030.
Αυτό εκτιμούν τρεις νέες επιστημονικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και επισημαίνουν ότι η επιβίωση ή όχι μιας γυναίκας με γυναικολογικό καρκίνο (μαστού και τραχήλου μήτρας) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού ζει, καθώς μεταξύ των χωρών υπάρχουν τεράστιες διαφορές.
Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται και περίπου 800.000 πεθαίνουν από αυτά τα δύο είδη καρκίνου διεθνώς. Όμως ο έγκαιρος εμβολιασμός των κοριτσιών έναντι του ιού HPV, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, θα μπορούσε να αποσοβήσει 600.000 θανάτους μέσα στην επόμενη τετραετία.
Δύο στους τρεις θάνατοι από καρκίνο του μαστού και εννέα στους δέκα θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τις μελέτες, που θα παρουσιασθούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου στο Παρίσι. Ο καρκίνος του τραχήλου θα μπορούσε να προληφθεί σχεδόν πλήρως με τον εμβολιασμό όλων των 12χρονων κοριτσιών.
Οι δύο αυτοί καρκίνοι σκοτώνουν σχεδόν τριπλάσιες γυναίκες κάθε χρόνο, από ό,τι όλες μαζί οι επιπλοκές της κύησης και του τοκετού.
Η πενταετής επιβίωση, μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, κυμαίνεται σημαντικά από περίπου 50% στην Ινδία και τη Νότια Αφρική, έως πάνω από 80% στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία κ.α. ‘Ομως και εντός της Ευρώπης είναι αισθητές οι διαφορές, καθώς το προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης κυμαίνεται από 86% μεταξύ των γυναικών καρκινοπαθών στη Σουηδία έως 66% στη Λιθουανία.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου