Γιατί είναι τόσο υψηλή η φορολογία στην Ελλάδα;


Το οικονομικό αλλά ιδιαίτερα το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο της τρέχουσας δημοσιονομικής συγκυρίας.
Η χώρα μας έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του τρίτου μνημονίου να προχωρήσει σε σειρά φορολογικών μέτρων και ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με μελέτη της PwC (World Tax Summaries – Η φορολογία στην Ελλάδα), τα απόλυτα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα μειώνονται με τον χρόνο, αν και αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποδηλώνοντας την αδυναμία άντλησης πρόσθετων φόρων σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης.
Επιπλέον, οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα σε όλες τις κατηγορίες (νομικών και φυσικών προσώπων, ακινήτων) είναι από τους υψηλότερους, αλλά η συγκομιδή φόρων παραμένει στον μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ή και υπολείπεται αυτού.
Ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, προκύπτει πως η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος επιχειρήσεων, με αύξηση του συντελεστή κατά 45% μέσα σε πέντε χρόνια.
Αναλυτικά, η έκθεση της PwC δίνει έμφαση στο γεγονός η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε συνδυασμό με συστηματικά χαμηλή εισπραξιμότητα φόρων. Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι “παραμετροποιημένο” κατά τέτοιο τρόπο που δεν διευκολύνει τη συλλογή φόρων, με αποτέλεσμα να τιμωρεί τα μεσαία εισοδήματα και έτσι να διογκώνει τα αδήλωτα εισοδήματα. Υπερφορολόγηση καταγράφεται στους έμμεσους φόρους και στους φόρους περιουσίας ενώ οι φορολογικοί συντελεστές σ’ όλες τις κατηγορίες είναι από τους υψηλότερους.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου