Ο χάρτης του παγκόσμιου πλούτου




Οι δισεκατομμυριούχοι θεωρούνται ως οι πλουσιότεροι των πλουσίων. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες ελπίζουν κάποια στιγμή να φτάσουν αυτό το υπέρτατο οικονομικό ορόσημο, όμως πριν καταφέρουν να μπουν σε αυτή τη «λέσχη για λίγους» ίσως πρέπει πρώτα να μάθουν πώς οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι απέκτησαν τον πλούτο τους.

Οι μισοί Έλληνες δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν τα χρήματά τους, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό όσων δημιούργησαν περιουσία εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές τους διασυνδέσεις
Η ιστοσελίδα εκτίμησης κόστους HowMuch.net, αναλύοντας τα στοιχεία που άντλησε από έρευνα του Peterson Institute for International Economics, σχεδίασε έναν παγκόσμιο χάρτη με βάση την εθνικότητα των σημερινών δισεκατομμυριούχων. Μελέτησε δεν το πώς έκαναν τα χρήματά τους χωρίζοντάς τους σε πέντε κατηγορίες:

- Σε αυτούς που κληρονόμησαν την περιουσία τους,
- Σε ιδρυτές εταιρειών, ιδιοκτήτες και
- Στελέχη,
- Σε όσους πλούτισαν λόγω πολιτικών διασυνδέσεων και σχετιζόμενων πόρων και
- Σε όσους προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο χάρτης δείχνει το μέγεθος της κάθε χώρας ανάλογα με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρώτες με διαφορά έρχονται οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία κατέχει το 30% των δισεκατομμυριούχων διεθνώς. Η κατανομή τους ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες που εξετάζει το HowMuch.net είναι ως επί το πλείστον ίση, με εξαίρεση όσους έχουν πολιτικές διασυνδέσεις που κατέχουν το μικρότερο ποσοστό (μόλις 3,8%). Το 32,1% των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων είναι ιδρυτές επιχειρήσεων, το 28,9% κληρονόμοι και το 26,8% προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα έχει πολύ λίγους δισεκατομμυριούχους που κληρονόμησαν τα χρήματά τους. Όπως σχολιάζει το HowMuch.net, πριν συντελεστεί το «κινεζικό οικονομικό θαύμα» τις τελευταίες δεκαετίες, η χώρα ήταν ιδιαίτερα φτωχή. Όμως η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της έχει δημιουργήσει 200 δισεκατομμυριούχους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9,2% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου το 40% αυτών είναι ιδρυτές εταιρειών και σχεδόν το 25% είναι ιδιοκτήτες εταιρειών και στελέχη.

Τρίτη χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι η Ρωσία (6,7% παγκόσμιο ποσοστό), οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους (64%), δημιούργησαν την περιουσία τους εξαιτίας πολιτικών διασυνδέσεων.

Στην Ευρώπη, με εξαίρεση τη Βρετανία, πολλοί δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν τον πλούτο τους. Η Δανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κληρονόμων (83,3%). Δεύτερη είναι η Γερμανία (64,7%) ενώ σε κοντινή απόσταση ακολουθεί η Σουηδία (63,2%).

Στην Ελλάδα, απ' όπου προέρχεται μόλις το 0,2% των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, όπως φαίνεται από τον χρωματισμό του χάρτη, πάνω από τους μισούς κληρονόμησαν τα χρήματά τους, ενώ αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που κατάφεραν να δημιουργήσουν περιουσία εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές τους διασυνδέσεις.


Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου