Κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία


Τα δόντια της δείχνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους οφειλέτες καθώς αποφάσισε να προχωρήσει στο σκληρό μέτρο των κατασχέσεων.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία τα χρέη έχουν εκτοξευτεί καθώς ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των οφειλετών προς τις εφορίες παραμένει πάνω από τα 4 εκατομμύρια (4.003.372), εκ των οποίων 1.492.088 μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, δηλαδή να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν, μάλιστα, ότι ήδη 755.806 οφειλέτες έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή σχεδόν το 51%. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στην αρχή του έτους, τότε θα διαπιστώσει ότι περίπου 60.000 οφειλέτες έχουν προστεθεί στη σχετική “μαύρη” λίστα.

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού
Οι οφειλέτες πάντως μπορούν να προστατευτούν τουλάχιστον από την κατάσχεση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, με μία απλή κίνηση. Δηλώντας τον στο taxis ως ακατάσχετο. Τα βήματα είναι πολύ απλά. Ο φορολογούμενος συνδέεται με τους κωδικούς του στο taxis και δηλώνει τον IBAN και αυτόματα η εφορία ενημερώνει την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν ακατάσχετο όριο ως 1.250 ευρώ σε αυτόν τον λογαριασμό. Μια δεύτερη επιλογή είναι εάν ο πολίτης έχει πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες να μοιράσει στους λογαριασμούς αυτούς ποσά ως 50 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση υπολοίπου έως 50 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

Κατασχέσεις από την Εφορία αλλά οι επιστροφές «παγώνουν»
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι το Δημόσιο έχει φρενάρει τις επιστροφές ΦΠΑ και λοιπών φόρων. Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των εκκρεμών αιτημάτων επιστροφών με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης ανέρχεται στα 1,306 δισ ευρώ και το υπόλοιπο χωρίς ΑΦΕΚ- δηλαδή δεν έχουν ελεγχθεί οι αιτήσεις- στα 2,060 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι είναι στον “πάγο” 3,366 δισ ευρώ.

Πηγή: Κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία -Δέσμευση χρημάτων, στο σφυρί ακίνητα & οικόπεδα
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου