Τώρα μας κυνηγά και η εφορία


«Σαφάρι» σε μικροοφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 500 ευρώ ξεκινά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θέτοντας σε εφαρμογή το επιχειρησιακό της σχέδιο για την είσπραξη αυτών των οφειλών που μαζί με τα χρέη των μεγάλων ξεπερνούν τα 88 δισ. ευρώ!
Στο στόχαστρο της πρώτης παρτίδας ειδοποιητηρίων βρίσκονται 50.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, όπως η απευθείας κατάσχεση του μισθού ή της σύνταξης από την Εφορία, θα πρέπει να τακτοποιήσουν άμεσα τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους.
Πρόκειται για χρέη τα οποία ξεκινούν από τα 30 ευρώ και φτάνουν έως τα 500 ευρώ.
Μπορεί για τη ΓΓΔΕ οι οφειλές αυτές να έχουν καταχωριστεί στη «λίστα» με τα μικροποσά όμως για τους φορολογούμενους που -εδώ και μία επταετία τραβούν την «ανηφόρα» των μνημονίων- μόνο αστεία δεν μπορεί να είναι.
Παρά ταύτα, η ηλεκτρονική ειδοποίηση που έλαβαν ή θα λάβουν οι μικροί οφειλέτες από τη ΓΓΔΕ είναι γεγονός και με το ειδοποιητήριο καλούνται είτε να τα αποπληρώσουν είτε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων από τη στιγμή που αυτά βρίσκονται σε καθυστέρηση για περισσότερο από τρεις μήνες.
Στην επιστολή θα αναφέρεται ότι έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην άμεση «τακτοποίηση» της εκκρεμότητας.
Αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο e-mail δεν υπάρχει απειλή κατασχέσεων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατάσχεση εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα τη κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο όριο.
Οι τράπεζες αφού λάβουν εντολή μπορούν να κατασχέσουν και να «σηκώσουν» καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στους λογαριασμούς υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες δεν προστατεύονται από τα ακατάσχετα όρια.
Μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες και όλοι οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 150.000 ευρώ.
Μέσω του e-mail θα ενημερωθούν ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τη διαπόμπευση.
Πιο συγκεκριμένα με το «ραβασάκι» που θα λάβουν θα ενημερώνονται για το ύψος της οφειλής τους, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ποινική δίωξη και ποινή φυλάκισης.
Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.

Πυρετωδώς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενώ μετά θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση της «μαύρης» λίστας με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.
Οι συγκεκριμένες λίστες θα περιλαμβάνουν:
◼ Για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
◼ Για τις επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
Στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για τους ανήλικους οφειλέτες, για τους οποίους θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας, η συνολική οφειλή χωρίς το ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.
Στις νέες λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές, οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης, αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
Σημειώνεται ότι η «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξαιτίας της υπερφορολόγησης έχει «φουσκώσει» τρομακτικά τα τελευταία χρόνια.
Αριθμεί χρέη που φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 88,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα «φρέσκα» δηλαδή αυτά που συσσωρεύτηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι 3,7 εκατ. φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία περίπου 2,3 δισ. ευρώ ενώ 6.500 οφειλέτες έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και συνολικά οφείλουν 60,5 δισ. ευρώ.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου