Επτά στους οκτώ κόβονται από το ΕΣΠΑ


Σταγόνα… στον ωκεανό αποδεικνύεται για τις ανάγκες της αγοράς το ΕΣΠΑ 2014-2020. Για τα πρώτα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικότητας που προκηρύχθηκαν φέτος το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών είναι στο… κόκκινο. Ωστόσο, οι όποιες αυξήσεις κονδυλίων έγιναν από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν επαρκούν, γι’ αυτό και πλήθος δικαιούχων δεν θα επιδοτηθεί.
Εκτός από το υψηλό ενδιαφέρον, βασικός λόγος που ανάγκασε το υπουργείο να δώσει διαδοχικές παρατάσεις στα προγράμματα ήταν το κλειστό, μέχρι πρότινος, TAXISnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία
Ενδεικτικό της ανάγκης για ρευστότητα είναι πως για το πρόγραμμα που έριξε «αυλαία» τον περασμένο Μάιο, με τίτλο «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», υποβλήθηκαν 16.193 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 419 εκατ. ευρώ (392 εκατ. ευρώ δημόσια επιχορήγηση), τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ και ενώ τα κονδύλια που διαθέτει το υπουργείο για τα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικότητας είναι 322 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο πως το μέσο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί διαμορφώνεται στις 25.000 ευρώ, προκύπτει μια τάξη μεγέθους 2.000 σχεδίων που θα πάρουν τελικά το «πράσινο φως» της ένταξης, με άλλα λόγια μόλις 1 στους 8 υποψήφιους επενδυτές.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου